Nem fizet kártérítést a Közlekedési Minisztérium az ordacsehi balesetben elhunyt fiatal pár családjának, mert a bíróság azt állapította meg, hogy a Trabant elhunyt vezetője ugyanolyan vétkes volt a baleset előidézésében, mint a miniszteri Adudi sofőrje - írja az RTL Klub.

Nem fizet kártérítést a Közlekedési Minisztérium az ordacsehi balesetben elhunyt fiatalok családjának - tudta meg az RTL Klub. A baleset vizsgálatában ugyanis megállapították, hogy a közlekedési miniszter autóját vezető sofőr, és a Trabantban vezetője ugyanolyan vétkes volt a baleset előidézésében.

A Közlekedési Minisztérium korábban a családoknak többször is anyagi támogatást ígért, ennek ellenére nem fizeti ki a kért 5-5 millió forintos kártérítést.

Tavaly októberben a 7-es főúton 130-140 kilométer per óra sebességgel száguldó miniszteri Audi belerohant a fiatal pár Trabantjába. A szeptemberben véget ért büntetőperben a bíróság azt állapította meg, hogy a miniszteri autó indokolatlanul használta megkülönböztető jelzéseit.

A miniszter késésben volt, egy avatóünnepségre sietett Hahótra. A helyszínen előzni tilos tábla és záróvonal volt. Ugyanakkor a balesetben meghalt fiatal fiú, aki a Trabantot vezette, hibázott, mert levágta a kanyart. A bíróság a miniszteri sofőrt egy év hat hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte, és két évre eltiltotta a járművezetéstől.

Nógrádi László akkori közlekedési miniszter kilenc nappal a baleset után lemondott posztjáról, ő csak tanúként vett részt az eljárásban. A minisztérium a büntetőper kimenetelétől tette függővé, hogy fizet-e kártérítést az áldozatok családjának. Miután a bíróság az elhunyt fiú vétkességét is megállapította, a közlekedési tárca illetékese úgy fogalmazott: sem jogi, sem erkölcsi alapja nincs a kártérítésnek.

Korábban:

Felülvizsgálatot kér a Nógrádi-baleset ügyében Szőgyényi József