Spórás baktérium okozta a szombathelyi ételmérgezést

Spórával szaporodó baktérium okozta a múlt heti ételmérgezést Szombathelyen. A kórokozó miatt 116 egészségügyi dolgozó betegedett meg.

Angyal Márta, a Vas Megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a hétfőn befejezett laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült, hogy egy spórás baktérium okozta a múlt szerdai, szombathelyi ételmérgezést. A kórokozó jelenléte a nyers ételekben szokványos, megfelelő hőkezeléssel azonban elpusztulnak a baktériumok - közölte Angyal Márta.

A szerdai, Markusovszky kórházban történt ételmérgezést az okozhatta, hogy nem megfelelően tárolták vagy készítették el az ételeket, így elszaporodtak a húsgombócokban a baktériumok. Emiatt összesen 116 orvos és ápoló lett rosszul. Mivel valamennyi esetben két napon belül elmúlt az ételmérgezés okozta rosszullét, nem tettek büntetőfeljelentést az ügyben.

Azt, hogy pontosan ki és milyen mértékben felelős a történtekért, a megyei ÁNTSZ vizsgálja a továbbiakban. Hétfőn már mindenki újra munkába állt a szerdán megbetegedettek közül.

[origo]