A jövőben a vadászatokat felügyelő vadőrök és vadászok közalkalmazottá válhatnak, ha a Parlament elfogadja a vadászati törvény módosítását. A változtatást az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága kezdeményezi, amely hétfőn a Legfőbb Ügyészhez fordult, hogy az ügyészséget is bevonja a madárpusztítók elleni nyomozásba. Ezalatt nyolc olasz állampolgár ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a rendőrség, a magyar gyanúsítottakkal szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Teljes hírzárlatot rendelt el az országos madárpusztítás ügyében a rendőrség. Erre azért van szükség, mert feltehetően magyarok is részt vettek az irtásban, és el akarják kerülni, hogy megtudják jelenleg, hol tart a nyomozás - indokolta lépésüket Kertész Gábor, a Baranya-megyei rendőrség szóvivője. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet kedden titkári értekezletet tartott, ahol egyöntetű álláspontra helyezkedtek. Pechtol János főtitkár szerint megengedhetetlen, hogy úgy vádoljanak vadászokat, hogy nincs ellenük bizonyíték.

Az esetleges manipulációk - például a vadászkönyvek eltüntetésének - kivédésére az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága hétfőn levélben a Legfőbb Ügyészhez fordult, az ügyészség bevonását kérve a nyomozásba. Az Legfőbb Ügyészségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem érkezett meg hozzájuk a levél.

A nyomozás elsősorban Bács-Kiskun megyei településeket érinti, ugyanis ebben a térségében mészárolták le a madarakat: a Csávolyon, Mélykúton, Tataházán és a Felsőszentivánon működö vadásztársaságok kerültek látókörbe. Az érintett vadásztársaságok vezetői, a hírzárlatra hivatkozva, nem kívántak nyilatkozni.

Ettől függetlenül országos nyomozás megindítását szeretné elérni a bizottság. Úgy tudjuk, hogy magyarok részvétele a pusztításban egyértelmű, hiszen tetemeket szállító dodozokon, az olasz neveknél feltüntetett számok mellé magyarul írták rá a "darab" szót. Összesen 24 olasz nevét találták meg a dobozokon.

Ezalatt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára az Országházban beszámolt arról, hogy nyolc olasz állampolgár ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, míg a magyar gyanúsítottakkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Úgy tudjuk, hogy Olaszországban egy bűnszövetkezett alakult az illegálisan kilőtt madarak értékesítésére. Az eszmei értéken 300 millió forintnyi kilőtt madár fogyasztói ára ugyanis, mintegy 700 millió forintot tesz ki. Az olasz éttermekben az énekesmadarak ínyenc és ritka csemegének számítanak.

A nyomozással egyidőben törvény-módosítást is kidolgoznak. A környezetvédelmi bizottság a vadászati törvény megváltoztatását kezdeményezezi, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek vagy csökkenjenek az ilyen pusztítások - tudta meg az [origo]. A vadászati törvény jelenleg úgy rendelkezik, hogy a külföldi vadászok esetében, a vadászaton jelen kell lennie egy vadőrnek. A jövőben a felügyeletet kiterjesztik a magyar vadászokra is.

Ugyanakkor a vadőrök azoknak a vadásztársaságoknak az alkalmazásában állnak, amelyeket ellenőrizniük kellene, így megkérdőjelezhető objektivitásuk. Ezt elkerülendő a törvény állami alkalmazásba venné a vadőröket és a fővadászokat is. Továbbá állandósítaná állomás helyüket, hogy tízévente a vadásztársaságok engedélyének elmúltával is a helyükön maradhassanak.

A madárpusztítások ügyében tavasszal olasz delegáció érkezik Magyarországra. Céluk, hogy az olasz törvényeket megváltoztassák. Amennyiben egy olasz vadász külföldön lövöldöz illegáisan állatokra, úgy odahaza nem büntethető. Ennek megváltoztatása várható a jövőben.

A vadászati védegylet főtitkára szerint a magyar vadászati törvény Európában az egyik legszigorúbb. További szigorítás nem indokolt, mert szerinte úgy sem szűnnének meg a pusztítások. Ennek ellenére elítélik a pusztítást.

[origo]