A tervezett 10 helyett 6,5 százalékkal emelkedik a BKV-tarifa januártól. Egyre valószínűbb, hogy a választás évében a szokásoshoz képest kevésbé drágul a víz- és csatornadíj, a szemétszállítási és a kéményseprési díj.

Mégis elmarad az infláció feletti BKV-tarifaemelés. A korábban tervezett 9,8 százalék helyett 6,5 százalékkal emelkedik a vonaljegy és a bérlet ára Budapesten - értesült a Magyar Hírlap. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője úgy tudja, 6,5 százalékos viteldíjemelés kerül a holnapi közgyűlés elé. Bőhm elmondta: járna a BKV-nak a 9,8 százalék, ám a pénzügyminiszter ismét nem támogatta az önkormányzat díjemelési javaslatát. Eddig mindenki úgy tudta, a PM-nek vétójoga van a tarifát illetően, hiszen az állam biztosítja a teljes és kedvezményes árú bérlet közti árkülönbséget. Azaz a központi költségvetés támogatása miatt olcsóbb a diák- és a nyugdíjasbérlet.

A közelmúltban azonban városházi és külsős szakértők kétségbe vonták a PM egyetértési jogát, hiszen az állam ezzel csak a rászorultaknak ad szociálpolitikai támogatást, a tömegközlekedés normatív támogatása 1997-ben megszűnt.

Varga Mihály pénzügyminiszter jogi lépéseket ígért, ha a főváros szembeszegül a tárcával. Bőhm András kérdésünkre elmondta: biztosak benne, hogy megkerülhetnék a minisztériumot, ám nem akarnak egy ilyen kényes kérdésben nyilatkozatháborúba bocsátkozni. Vagyis nem szándékoznak ilyen érzékeny témát adni a kormánynak a választás évében.

Nyitott kérdés, hogy ki kompenzálja a BKV újabb bevételkiesését. Aba Botond, a társaság vezérigazgatója a majdnem 10 százalékos viteldíjemelésből kétmilliárd forintos többletbevételre számított, így várhatóan majdnem egymilliárddal szegényebb lesz a BKV. Pedig a közlekedési vállalatnak most minden forintra szüksége lenne, hiszen az idei esztendőt 8,6 milliárd forintos veszteséggel zárja.

Aba Botond vezérigazgató elmondta: már egyharmaddal csökkentették a társaság létszámát. A tömegközlekedés mellett a közműdíjak is a vártnál alacsonyabban drágulnak Budapesten, mert mint Bőhm András szabaddemokrata-frakcióvezető fogalmazott: egyik közművállalat gazdálkodását sem rengetné meg az alacsonyabb díjemelés.

Az MSZP-frakció vezetője, Gy. Németh Erzsébet azt közölte, hogy megvizsgálják, lehet-e tovább csökkenteni a 10,8 százalékos szemétdíjemelés mértékét.

A kéményseprés is kevésbé drágul a tervezetthez képest, így 9 forinttal kellene többet fizetni érte. A csatorna- és vízdíj mintegy 6 százalékkal emelkedik.

Emelkednek a rezsitámogatások

A távhődíj 11 százalékos emelésével egyidejűleg több száz forinttal megemelnék a közműdíj kompenzáció összegét, valamint azt a jövedelemhatárt, amely alapján az arra jogosultak igényelhetik ezt a támogatást.

Módosulhat a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 1999-ben hozott rendelet, mivel 2001. október 1-jétől a távhő-szolgáltatási díjak 11,7 százalékkal emelkedtek. A fővárosi közgyűlés szociálpolitikai és lakásügyi bizottsága javaslatot tett a díjkompenzációk összegének emelésére.

A javaslat szerint a távhő-szolgáltatási díjkompenzáció a téli hónapokban 2400 forintról 2800 forintra emelkedne. Ezzel egy időben a jogosultságot meghatározó jövedelemhatár családonként 28 ezer Ft/fő havi nettó jövedelemhatárról 32 ezer Ft/főre emelkedik. A gyermeket egyedül nevelőknél és az egyedül élőknél a jövedelemhatár 38 ezer forintról 42 ezer forintra emelkedne.

A vízszolgáltatás díjkompenzációja 500 Ft/hó összegről 550 Ft/hó összegre emelkedik, csatornaszolgáltatás esetén 500 Ft/hó összegről 550 Ft/hó, szemétszállítási szolgáltatás esetén 330 Ft/hó összegről 370 Ft/hó emelés javasolt. A 20 ezer Ft/fő havi nettó családi jövedelemhatár 25 ezer Ft/fő/hó emelése is indokolt.

A fővárosi lakásrezsi-támogatásokra közel 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből több mint 1,2 milliárd forintot a közüzemi szolgáltató részvénytársaságok (Főtáv Rt., Fővárosi Vízművek Rt., Fővárosi Csatornázási Művek Rt., Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.) ajánlottak fel, 150 millió forintot pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosít.

Korábban:

Emelkednek a BKV tarifái