A szocialisták kormányra kerülésük esetén több minisztériumot megszüntetnének, csökkentenék a tárcák apparátusát, azonban megerősítenék a miniszterek hatáskörét.

Kialakulóban van az MSZP kormányzati struktúraváltásra vonatkozó elképzelése. A Népszava értesülései szerint a szocialisták kormányra kerülésük esetén több minisztériumot megszüntetnének, csökkentenék a tárcák apparátusát, azonban megerősítenék a miniszterek hatáskörét. A kormányzati struktúraváltással új tárcák jelennének meg, ilyen lenne a lakásügyi és az informatikai minisztérium. Az MSZP jövendő kabinetének lenne Európa-ügyi minisztere. A titkosszolgálati minisztérium a kancellária alá tartozna. A szociális tárca a tervek szerint kiegészülne a foglalkoztatási tárcával, mert erre a területre a legnagyobb ellenzéki erő szerint jelenleg nincsen megfelelő irányítás. Úgy tudni, az MSZP-s elképzelések alapján a Belügyminisztériumot szétválasztanák közigazgatási és rendészeti ágazatokra, emellett a Pénzügyminisztériumot és a Gazdasági Minisztériumot összevonva kincstárügyi tárcát hoznának létre.

Indokoltnak tartják a szocialisták a miniszterelnök hírek szerinti átszervezési terveit azt illetően, hogy nincs feltétlenül szükség önálló tárcaként az Ifjúsági és Sportminisztériumra, ahogyan a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumára sem. A kultusztárca a szocialisták tervei szerint visszakerülne az Oktatási Minisztériumhoz, ahogyan az az előző ciklusban is volt. Nincs vita arról sem, hogy az európai uniós tárgyalások lezárultával okafogyottá válik a PHARE-miniszteri tisztség is. Azonban míg kormányzati körökben megfontolnák, hogy szükség van-e önálló környezetvédelmi tárcára, a szocialisták ezen területre nagy hangsúlyt fektetnének, miután a környezetvédelem terén álláspontjuk szerint még jelentős fejlesztésekre van szükség, hogy felkészülten csatlakozhassunk az Európai Unióhoz.