Még három ülést tart a Dunaferr-albizottság

A szerdai ülésen Osváth Györgyöt, az Acél XXI. Kft. felügyelőbizottságának volt elnökét és Chikán Attila volt gazdasági minisztert hallgatta meg a bizottság. Az ülésen Matolcsy György gazdasági miniszter, a Dunaferr felügyelőbizottságának volt elnöke lábsérülés miatt nem tudott részt venni. Az ülésen Orbán Győző meghallgatásáról nem döntött a testület.

"A Dunaferr vagyonkezelésbe adásáról szóló szerződés törvényileg szabályos volt, de javításra szorult" - vélekedett Osváth György, az Acél XXI. Kft. felügyelőbizottságának volt elnöke a Dunaferr működését vizsgáló parlamenti albizottság szerdai ülésén. Osváth György elmondta: a szerződés előkészítésében nem vett részt, azt készen kapta, amikor 1999 októberében kinevezték az Acél XXI. Kft. felügyelőbizottsági elnöki posztjára.

Közölte, hogy számos módosító javaslatot terjesztett az ÁPV Rt. elnöke és a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója elé, azokat azonban nem fogadták el. Szerinte jogilag rendben volt a sikerdíj mértékének meghatározása; a vagyonnövekmény 12,5 százaléka volt kifizethető ily módon.

Közölte: javasolta, hogy a már meglévő eszközök eladásából származó bevétel ne legyen része a vagyonnövekménynek. Emlékeztetett: a Dunaferr 1996 októberében 4,6 milliárd forintért eladta az EMA-Power Kft.-t, az így befolyt összeg a szerződésben vállalt tőkenövekménynek több mint felét tette ki. Indítványozta, hogy a sikerdíj 50 százalékát részvényekben, 50 százalékát pedig készpénzben kapják meg a jogosultak. Eredetileg a teljes összeget készpénzben fizették volna ki.

Osváth javasolta azt is, hogy a Dunaferr szüntesse meg a kereszttulajdonlásokat, illetve azt, hogy külön szakértői csoportot hozzanak létre a társaság 2004-2008 között esedékes privatizációjának előkészítésére. A Dunaferr szerinte már a megalakulásakor, 1992-ben sem volt elég tőkeerős, de eladósodottsági mutatója nem volt aggasztóan magas, sőt a világon csak az Egyesült Államokban, Angliában és Németországban működő acélipari cégek indexe volt annál alacsonyabb.

Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a Dunaferr felügyelőbizottságának egykori elnöke - Osváth Györgyhöz hasonlóan - közölte az ülésen, hogy az albizottság működése nem tesz jót a cégcsoportnak. Chikán szerint a vagyonkezelési szerződés egy lehetséges megoldás volt. Hozzátette: a szerződés gazdaságilag jól követhető célokat fogalmazott meg annak érdekében, hogy hosszú távon tovább tudjon működni a Dunaferr, de csak később derült ki, hogy egyes pontjai megkérdőjelezhetőek. Szerinte tárgyalásos úton kellett volna változtatni a szerződés egyes részein.

Közölte: a Dunaferr volt az egyetlen acélipari társaság, amely talpon tudott maradni Közép-Európában, ez szerinte a cég akkori vezetésének volt köszönhető. Chikán ésszerűnek tartotta azt, hogy a Dunaferr technológiaváltásához - 2005 körül - a privatizációból befolyó összegeket fordítsák. Kitért arra, hogy az EMA-Power Kft. eladását a Dunaferr felügyelőbizottsága megalapozottnak tartotta.

Az ülésen Matolcsy György gazdasági miniszter, a Dunaferr felügyelőbizottságának volt elnöke lábsérülés miatt nem tudott részt venni.

Suchman Tamás (MSZP) javasolta Zarándok János, a Mészkő és Dolomit Kft. tulajdonosának és Orbán Győző, a Dolomit Kőbányászati Kft. tulajdonosának meghallgatását is. Márton Attila (Fidesz), az albizottság elnöke szerint Zarándok János meghívása nem szükséges, hisz ellene büntetőeljárás folyik. Orbán Győző meghallgatásáról nem döntött a testület.

Az albizottság az idén három ülést tart még, az utolsón, december 17-én összefoglaló jelentést készít, amelyet jövő év februárjában terjeszt a gazdasági bizottság elé.

Korábban:

Feljelentés Dunaferr-ügyben