Keller László szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Szabó János honvédelmi miniszterhez és a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz. Ebben azt állítja, hogy a törökbálinti honvédségi ingatlanok ügyében felmerül a korrupciógyanú. Egy magáncég ugyanis egy előszerződés értelmében milliárdos vagyonhoz jutna, miközben a honvédség nem jutna nyereséghez.

A Honvédelmi Minisztériumnak át kell adnia a honvédségi ingatlanokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI). A törökbálinti ingatlan egy részére azonban a törökbálinti önkormányzat is igészt tart, mivel ott rendőrségi szállásokat kíván kiépíteni - mondta Keller László az [origo]-nak.

"Egy 20 ezer forintos diósdi bt. közölte, ha az önkormányzat átminősíti a laktanya területét, a kívánt kis részt ingyen átadja" - állítja az ellenzéki politikus. Hozzátette: felszólították őt, hogy "ne piszkálja az ügyet", mert az "magas köröket érint".

Keller úgy tudja, hogy a diósdi Fennsík Bt-vel előszerződést kötött a HM, miszerint a bt. lakásokat ad a honvédségnek olyan áron, mint amennyit az ingatlanok átminősítés előtt értek. "A bt. ugyanakkor milliárdos vagyonhoz jutna az átminősítéssel" - mondta.

A KVI még nem hagyta jóvá az ügyletet, a bt. viszont máris mint tulajdonos lép fel - állítja Keller. A politikus nem érti, az önkormányzat átminősítés után miért nem pályázat után értékesíti a területet. Már többször is kérdést intézett Szabó János honvédelmi miniszterhez az üggyel kapcsolatban, ám Szabó "eddig még nem mélyedt el a témában".

A honvédelmi miniszternek és a KVI-nek 15 napon belül kell választ adniuk.

[origo]

Ajánlat:

Kincstári Vagyoni Igazgatóság

Honvédelmi Minisztérium