Tiltakoznak a lobbisták

A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete amiatt tiltakozik, hogy Medgyessy Péter szocialista kormányfő-jelölt korábbi tevékenységével kapcsolatban egyenlőségjel került a lobbizás és a gazdasági bűncselekmény között. Az egyesület nem tud arról, hogy Medgyessy lobbitevékenységével kapcsolatban szabálytalanság merült volna fel.

"A lobbizás az Európai Unió államaiban és a világ fejlett országaiban ismert, elfogadott és megbecsült szakmai tevékenység" - áll a Nemzetközi Lobbisták Egyesületének közleményében. A szervezet visszautasítja, hogy a lobbizás egyfajta negatív, káros tevékenységként jelenik meg a nyilvánosság számára. "Medgyessy Péter esetében szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy az általa végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nincs tudomásunk" - áll a nyilatkozatban.

A lobbisták szerint a lobbizás elfogadása része a mindenkori politikai kultúrának. "Véleményünk szerint Magyarországon a pártok ismert és kevésbé ismert képviselői is végeztek, illetve valószínűleg jelenleg is végeznek lobbitevékenységet. Munkájuk felszínes, rövidtávú politikai célokat szolgáló elítélése helyett hasznosabb lenne az etikai szabályozás kialakítása és a transzparencia elvének következetes alkalmazása a társadalom és a szakma számára is. Sajnálatos, hogy a törvényalkotási folyamatból kimaradt lobbitörvény előterjesztése helyett a lobbizás megítélésében a választási kampány pillanatnyi pártérdekei kerülnek előtérbe" - közli a szervezet.

[origo]