Jordán és szír piacokra is készül a Defend

A Népszava értesülései szerint Földi László cége a Szíriai Arab Köztársaságban és a Jordán Hasimita Királyságban is üzletet keres. A mindkét államban akkreditált, damaszkuszi székhelyű magyar nagykövetség internetes portáljának nyitólapján ugyanis az "üzletet keres" feliratra kattintva, a Defend hirdetése olvasható.

Bokor Balázs damaszkuszi magyar nagykövet szerint tavaly márciusban indították a honlapot és akkor megkerestek több száz magyar céget. Köztük volt a Defend is, amely lehetőséget kapott egy, a honlapjára mutató banner elhelyezésére. Ez egy olyan hirdetés, amelyre rákattintva azonnal kinyílik a cég magyarországi portálja. A nagykövet információja szerint Szíriában még nem kötött üzletet a Defend, és arról sem tud, hogy tárgyalásokat folytattak volna az arab országban.

Mint az a napokban kiderült, a Defend Kft. vezetője, Földi László volt hírszerző ezredes, az Információs Hivatal (IH), azaz a hírszerzés egykori műveleti igazgatója a szarajevói magyar diplomáciai képviselet közreműködésével alakított közös vállalatot Bosznia-Hercegovinában Peljto Mensur bosnyák ökölvívó cégével, Defend & K.O. néven. A volt bokszolót a The Centre for the Peace in the Balkans nevű kanadai honlap 1997-es, Jugoszláviáról szóló összefoglalójában azzal vádolja, hogy háborús bűntetteket követett el a Brcko környéki táborokban.

Az IH volt főigazgatója - Földi korábbi főnöke -, Kocsis Kálmán ma hazánk szarajevói nagykövete. Mindkettejüket a Nyírfa-dosszié néven elhíresült titkosszolgálati akció napvilágra kerülése után bocsátották el az Információs Hivataltól. Kocsis megerősítette, hogy semmilyen módon nem foglalkozott az üggyel, nem beszélt Földivel a cégalapításról és nem ismeri Mensurt sem. A követség külgazdasági attaséja, Molnár László tartotta a kapcsolatot a felekkel. Neki munkaköri kötelességéhez tartozott, hogy elősegítse a magyar és a helyi vállalkozások egymásra találását. Molnár 1997 és 2001. március elseje között töltötte be a posztot.

Korábban:

Földi László Boszniában is tevékeny