Joschka Fischer szerint tartható az uniós tárgyalások menetrendje

Tartható az eredeti menetrend, mely szerint Magyarországgal be lehet fejezni az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat a jövő év végéig - mondta Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt Joschka Fischerrel szombaton Budapesten folytatott megbeszélésese után a német külügyminiszter szavait idézve.

Joschka Fischer erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy ő kérte: továbbra is a felkészültség alapján ítéljék meg az európai uniós csatlakozást, és közölte azt is, hogy elfogadható lenne egyszerre több ország csatlakozása, ha ez nem okoz késlekedést.

Medgyessy Péter a megbeszélésen elhangzottakra alapozva megjegyezte: a 2004-es Európa parlamenti választásokon Magyarország akár már új tagként is részt vehet.

Medgyessy Péter beszámolt arról is, hogy a német külügyminiszterrel megvitatták a magyar belpolitikai helyzetet és az MSZP programját is, amellyel kapcsolatban Joschka Fischer arra helyezte a hangsúlyt, hogy a szegénység és az esélyegyenlőtlenség problémái együtt járnak a nagy változásokkal, de a szociális Európa felkészült arra, hogy ezekre a kihívásokra választ adjon.

A megbeszélésen szóba került a radikális pártok térnyerése, ami összefonódik az antiszemitizmussal és a gyűlöletkeltéssel - tette hozzá. A német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ilyen helyzet kialakulását Európában nem fogadják el, az uniós tagállamok jól meg tudták oldani, hogy ezek a pártok ne kerülhessenek hatalmi pozícióba - közölte az ellenzéki politikus.

A szocialista miniszterelnök-jelölt bejelentette: hétfőn Németországba utazik, hogy találkozzék Gerhard Schröder kancellárral.