Újabb hat Corvin-láncos

Kiegészült tizenkét főre a kormányfő által újraélesztett, Horthy Miklós álatal alapított Corvin-lánc testület. A kitüntettek között van Nemeskürty István, aki a elnöke lett egyben a grémiumnak.
Tizenkét főre egészült ki a Corvin-lánc testület, miután Orbán Viktor miniszterelnök a hat korábban kitüntetett mellé újabb hat arra érdemest nevezett ki. Így Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, Lovász László Wolf-díjas matematikus, Nemeskürty István Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző és Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr részesült.

Az első körben még augusztusban részesült a díjban Balogh János Kossuth-díjas zoológus, Lámfalussy Sándor közgazdász-bankár, Lukács János (John Lukacs) történész, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, Szabó Magda Kossuth-díjas író, valamint Teller Ede atomfizikus.

Mint ismert a díj újraélesztését sok kritika érte, mivel az a Horthy-rendszerhez kötődik. Teller Ede például annak idején zsidó származása miatt nem részesülhetett a kitüntetésből. A Corvin-láncok tulajdonosairól a miniszterelnök döntött.

A testület elnöke Nemesküty István lett, helyettesei pedig Makovecz Imre és Lukács János.

[origo]