Főként magyar egyetemisták szabályosan kimosták, profi fénymásolókkal sokszorosították és újraírták azokat a hamis vonatjegyeket, amelyekkel éveken át pár ezer forintból lehetett beutazni Európát. Eddig öt büntetőeljárás van folyamatban különböző hamisítócsoportok ellen.

Nyílt titok volt a magyar fiatalok között is, hogy miként lehet néhány ezer forintért végigutazni Európát. Ha valakit érdekelt a vonatozás, akkor néhány nap alatt már tudta is, hogy kihez kell fordulnia, és ott fénymásolt, esetleg hypózott jegyeket lehet szerezni. Nem kellett semmi mást csinálni, mint váltani egy menetjegyet a legközelebbi (legolcsóbb) külföldi vasútállomásra, aztán elvinni a jegyet a hamisító ismerősének, aki pár nap alatt az útitervekhez igazodó hamisított menetjegyet nyújtott át. A hamis vonatjegyet információink szerint főképp Magyarországon ellenőrizték szigorúan, ha külföldön rányomták az első pecsétet, akkor már nem kellett mitől tartani. Köztudott volt, hogy a jeggyel nem lehet Magyarországról indulni, illetve visszaérkezni. Igaz, sokan erre sem figyeltek. Az elmúlt hónapokban sikerrel vetített Moszkva tér című magyar film is leleplezte a nagy titkot. Bár az első letartóztatások csak nemrég kezdődtek, a jegyhamisítással már két éve foglalkozik a VIII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztálya Keleti pályaudvari nyomozócsoportja.

- Több feljelentés alapján indítottuk el a nyomozást - közölte Farkas Péter rendőr hadnagy. Az ügyben szereplő Interrail nemzetközi menetjegyek eredeti ára akár a 150-200000 forintot is elérhette, a hamisított jegyeket azonban 7 és 20 ezer forint között lehetett megvenni. Farkas Péter elmondta, hogy a hamisított jegyek iránti kereslet annyira megnőtt, hogy az üzletágra több hamisítással foglalkozó csoport is ráállt. A konkurencia ellenére - az illegális rendelések nagy száma miatt - a befolyt haszonból kellőképpen részesedtek a kérdéses elkövetői csoportok. Az eljárás során a nyomozók megállapították, hogy egyes gyártók több millió forintra rúgó vagyont gyűjtöttek össze a jegyek gyártásából és eladásából. Információink szerint voltak olyan hamisítók, akik nyári hónapokban akár egy-másfél millió forintot is megkerestek a menetjegy-hamisítással.

A hamis Interrail menetjegyek több tízmilliós kárt okoztak mind a MÁV-nak, mind pedig a francia, a német és a spanyol vasúti társaságoknak. Eddig öt büntetőeljárás van folyamatban különböző hamisítócsoportok ellen. Az öt ügyben gyanúsítottként kihallgatottak jelenleg több mint százan vannak, de számuk folyamatosan emelkedik.

Korábban:

Őrizetbe vettek egy vonatjegy-hamisítót