Mégis egymillió marad a kampánypénz

Nem alakult ki egyetértés a pártok között a házbizottság csütörtöki ülésén a kampánypénz egymillióról kétmillió forintra emelésével kapcsolatban. A MIÉP, az SZDSZ és - korábbi álláspontjával ellentétben - az MSZP is a módosítás ellen szavazott. Nem született kompromisszum a katonák bevetésével kapcsolatos alkotmánymódosításról sem. Így nem is tárgyal erről a kérdésről a jövő héten a parlament.

A jövő évi parlamenti választásokon a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is egymillió forintot költhetnek kampányukra a képviselőjelöltek. Korábban felmerült, hogy az infláció miatt ez az összeg 2002-ben már túl kevés, ezért kétmillióra kellene emelni az összeget. Mivel a képviselők kétharmadának támogatnia kellene a módosítást, a kormánypártok mellett a szocialisták szavazataira is szükség volna.

Korábban a Fidesz mellett az MSZP is ésszerűnek nevezte a változtatást. A szocialista frakció azonban csütörtökön mégsem szavazott a módosítás mellett a házbizottság ülésén.

Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy bár ésszerű lenne a kampánypénz megemelése, csak akkor szavazták volna meg a módosítást, ha ezt valamennyi párt támogatja. Mivel sem az SZDSZ, sem a MIÉP nem támogatta a módosítást, így azt a szocialisták sem szavazták meg. Az MSZP ugyanis nem akar politikai feszültséget az ügy miatt - közölte a frakcióvezető.

Áder János házelnök kijelentette, hogy mivel a pártok között nem született kompromisszum a haderő bevetésével kapcsolatos alkotmánymódosításról, a jövő héten a Ház nem tárgyalja a kérdést.

[origo]