Hírszerzést oktat a Defend

Gazdasági, ipari hírszerzést oktatnak biztonsági szakembereknek a Defend oktatóbázisán, a Clavis Intézetben. Keller László szocialista képviselő írásban vár választ arra, milyen kormánystratégiába illeszkedik a Defend immár az autópálya-üzletben és az olajüzletben folytatódó terjeszkedése, s nem vet-e fel törvényességi aggályokat a cég egyre szerteágazóbb üzleti tevékenysége.
Magán elhárítóiskolát - Clavis Vállalkozásbiztonsági Továbbképző és Ismeretfejlesztő Intézet - alapított 1999-ben a Földi László nevével fémjelzett Defend Kft. Az intézet működtetésére egy hasonló nevű kft.-t hoztak létre. A vállalatok biztonsági vezetőinek képzését célzó cég fizetős tanfolyamain az ipari hírszerzés kihívásaival, fortélyaival ismertetik meg a jelentkezőket, megtanítva őket mindarra, amivel működésük során találkozhatnak, s amelyek kivédése elsőrendű feladatuk. Az intézetben a tréningek során a hallgatók megismerkednek a titkosszolgálatok klasszikus módszereivel, például a lejáratással, a tekintélyrombolással, illetve a kor kihívásainak megfelelően a vírusgyártással, számítógépes kódok feltörésével.

Búzás Pál, az intézet vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a felsorolt "tantárgyakat" kizárólag azért oktatják, hogy megtanítsák, hogyan lehet leküzdeni, elhárítani azokat.

A Clavis Intézet a titokvédelem mellett azt is tanítja, hogyan lehet legális módszerekkel a lehető legtöbb információhoz jutni egy cégről vagy személyről. A vállalkozásbiztonság módszerei kiterjedhetnek az adott cég dolgozójának legintimebb titkaira éppúgy, mint esetleg eltitkolt előéletére. Egyes vélemények szerint ezzel a Clavis lényegében a leendő üzleti hírszerzők oktatási központjaként kívánt tevékenykedni. A Clavis kft.-ben lényegében ugyanazok a nevek fedezhetők fel, mint a Defend menedzsmentjében, illetve a Perfect Trade Connection Kft.-ben. Utóbbi egyik tulajdonosa - mint azt megírtuk - diplomáciai kinevezést kapott Jordániába. A Nyírfa-per másodrendű vádlottja, Földi cégtársa, Balogh János pedig - APEH-elnöksége idején - Simicska Lajos tanácsadója volt.

A Magyar Posta Rt. a közúti pénzszállításra 2005. december 31-ig szóló szerződést kötött a Defend Security Kft.-vel, melynek részleteit a felek üzleti titokként kezelik. A Magyar Posta szerint 100-500 millió forint megtakarítást jelent az intézménynek, hogy nem maga végzi, hanem külső szolgáltatóval végezteti a pénzszállítást.

Kalmár István, a posta elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy folyik-e belső vizsgálat a Postánál az onnan kikerült és nyilvánosságra hozott különböző dokumentumok ügyében, kifejtette: ez a vizsgálat valóban folyik a társaságnál, s ennek során hazugságvizsgáló gépet is használnak.

Orbán Viktor miniszterelnöktől, Stumpf István kancelláriaminisztertől, Dávid Ibolya igazságügy-minisztertől, valamint Polt Péter legfőbb ügyésztől vár írásban választ a Defend Kft. üzleti tevékenységével kapcsolatban Keller László szocialista képviselő. Vajon milyen kormánystratégiába illeszkedik a Defend autópálya-üzletben és az olajüzletben folytatódó terjeszkedése és vajon mindez nem vet-e fel törvényességi aggályokat - teszi fel a kérdését a szocialista honatya. Keller úgy látja, a Defend számos olyan tevékenységi körrel rendelkezik, amelyeket csak erős túlzással lehet a személyi és vagyonvédelemmel közvetlenül összefüggő tevékenységnek nevezni. Márpedig a törvény világosan fogalmaz: az a vállalkozó, amely személy- és vagyonvédelemmel és magánnyomozással foglalkozik, mást nem végezhet, kivéve ha az közvetlenül összefügg a korábban felsorolt tevékenységével. Ezek alapján Keller nem érti, hogy a Defend közvetve többségi tulajdonos lett az Olajber Olajipari Fővállalkozó és Beruházó Rt.-ben. A társaság egyik részvényese az autópálya-építések fővállalkozójának, a Vegyépszer Rt.-nek. Keller megemlíti, hogy egyes források összefüggésbe hozzák az Olajtervet és annak alapítóit az M7-es autópálya építésével összefüggő spekulatív ingatlanfelvásárlásokkal.

Korábban:

A Defend pénzszállítási szerződést kötött a Magyar Postával

Kormányküldöttséget is kísérnek a Defend emberei