Horváth Béla fenntartja vádjait az SZDSZ-szel kapcsolatban, noha az Állami Számvevőszék jelentésén alapuló SZDSZ-közlemény szerint több, a párttal kapcsolatos állítása nem felelt meg a valóságnak. A kisgazda politikus szerint az SZDSZ-szel kapcsolatos igazán fontos kérdések nem az ÁSZ hatáskörébe tartoznak, ezért nem foglalkozott velük a hivatal.

Horváth Béla elmondta az [origo]-nak, hogy az SZDSZ "újabb füstpetárdákat pukkangat, hogy ködösítsen zavaros ügyei körül", ezért nem kíván foglalkozni a párt szerdai közleményével. A szabad demokraták az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozva közölték, hogy Horváth Béla új adatot a párt kampányra fordított költségeiről nem tárt fel, továbbá a kisgazda politikus valótlanul állította, hogy az SZDSZ részvényvásárlással megsértette a párttörvényt, valamint hogy az SZDSZ nem mutatta be az ÁSZ-nak a gazdálkodásával kapcsolatos összes iratot.

Horváth Béla továbbra is fenntartja állításait, mivel szerinte az ÁSZ-jelentés egyet sem cáfol közülük. Elmondta, hogy a számára kézbesített ÁSZ-levélből kiderül: azok a beadványához csatolt dokumentumok, melyek a párt egyszemélyes cégének (Liberior Kft.) gazdálkodására, a párt váltókibocsátására, valamint az önkormányzati ingatlanok (V. ker., Zrínyi u. 3.; XIV. ker., Gizella u. 36.) eladására vonatkoznak, nem tartoznak az ÁSZ hatáskörébe. A kisgazda politikus szerint ezekre az ügyekre a kezdeményezésre alapján indult, jelenleg is folyamatban lévő APEH-vizsgálatok és a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozása derít majd fényt.

Korábban az APEH szóvivője azt közölte, hogy a hivatal ugyan nem vizsgálhat pártokat, de megteszik a szükséges intézkedéseket a hozzájuk eljuttatott iratok ügyében. Ugyanakkor a pártcégek működésének vizsgálatát nem zárta ki az adóhivatal. Horváth feljelentésével kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség hétfőn rendelt el feljelentéskiegészítést. Az ügyben a kisgazda politikus által szintén felkeresett ÁSZ elnöke, Kovács Árpád kedden, parlamenti bizottsági meghallgatásán közölte: Horváth dokumentumai miatt hatáskör hiányában nem kezdenek vizsgálatot a szabad demokratáknál.

Korábban az SZDSZ személyiségi jogi pert indított Horváth ellen, aki több sajtótájékoztatón és a parlamentben is súlyos, szerinte akár a párt megszüntetéséhez is elégséges gazdálkodási szabálytalansággal vádolta a pártot.

[origo]

Korábban:

Mindent rendben találtak az SZDSZ-nél a számvevők
2001. december 6.

Az ÁSZ nem vizsgálhatja az SZDSZ közeli cégeket
2001. december 4.

Az APEH nem vizsgálhatja az SZDSZ-t
2001. nove,ber 28.