Autós panaszok a kukásautók miatt

A Budapesten közlekedő autósok úgy tapasztalják, hogy a hulladék összegyűjtése egyre később fejeződik be reggelenként. A szemétszállítók azt állítják, harminc éve nem változott semmi, csupán több lett az autó és a szemét, az emberek pedig türelmetlenebbek. A vállalat nem tervezi a munkarend megváltoztatását.

A taxisok úgy tapasztalják, hogy évről évre későbbre tolódik a szemétszállítás időpontja a fővárosban. A 6x6 taxi referense az [origo]-nak azt mondta: míg régen Budapesten 8 órakor már nem voltak kukáskocsik, ma nem ritka, hogy 10, 11 órakor is kerülgetni kell azokat az amúgy is bedugult belvárosban. Lengyel Sándor elmondta, hogy rengeteg címet épp azért kell visszaadniuk a taxisoknak, mert a késői szemétszállítás okozta dugók miatt nem érnek oda néhány perc alatt a megrendelőhöz.

Régen a kukások alkalmazkodtak a város tempójához, mára ez teljesen megfordult, az autósoknak kell mindent kivárniuk - tette hozzá. A legnagyobb gond szerinte az V. kerületen kívül a belső XIII. kerületben van, de a belső VI. és VIII. kerület kis utcáin - főként az egyirányúakban - is képtelenség közlekedni a reggeli órákban, ha szemétszállítási nap van.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szemétszállítási osztályának vezetője nem érti a taxisokat. 1972 óta a Nagykörút és a Duna által határolt területen reggel 5 és 7 óra között szállítják el a szemetet, a körúton kívüli utcákba, ha zsúfoltak, ha egyirányúak, csak 7 óra után jutnak el. Ezért az valóban előfordul, hogy ott még a délelőtti órákban is kukáskocsik tartják fel az autósokat.

Siklóssy Mihály azonban hozzátette, hogy a hetvenes évek óta nem változtattak semmit a szokásokon, viszont sokszorosára nőtt a hulladék mennyisége, emiatt több ideig tart az munka, ráadásul sokkal több autó parkol és közlekedik Budapesten, és türelmetlenebbek az emberek. A legritkább esetben fordul elő, hogy 7 óra után kukások dolgoznának a belvárosban - mondta. A vállalat egyébként a tudomása szerint nem kíván változtatni a munkarenden.

A pécsi és a szegedi hulladékszállítással megbízott cégek munkatársai azt mondták az [origo]-nak, hogy a polgármesteri hivatalokkal igyekeztek olyan megállapodást kötni, amellyel kiküszöbölhetők a forgalmi dugók. Pécsett a belvárosban 8 után indulnak a kocsik, hogy a boltosok is kényelmesen kitehessék a szemetet. Mindkét városban azt mondták, hogy ritkák a fennakadások, a szűk belvárosi utcák nagy része mára sétálóutca lett, de máshol is gyorsan el tudják végezni a munkát.

[origo]