Nincs kompromisszum az alkotmánymódosításról

A magyar katonák külföldi bevetéséről az Országgyűlés döntene a jövőben is. Az ország területére azonban a kormány engedélyével is beléphetnének külföldi katonák a Fidesz javaslata szerint. Az alkotmánymódosításhoz az MSZP támogatására is szükség lenne.

Az MSZP csupán annyiban változtatna a múlt pénteki hatpárti találkozón felmerült kompromisszumos javaslaton, hogy a magyar haderők külföldi csapatmozgásait továbbra is a Parlament kétharmada, és nem az egyszerű többség engedélyezhetné - nyilatkozta Juhász Ferenc. A párt azonban továbbra is elfogadja a parlament összehívásának leegyszerűsítését szolgáló javaslatot, vagyis a csapatmozgások napirendre vételéhez nem lenne szükség a képviselők négyötödének támogatására.

Azzal, hogy a Fidesz mindezt úgy értékeli, mintha az MSZP nemet mondott volna az alkotmánymódosító javaslatra, Juhász szerint azt bizonyítja: a Fidesz nem akarja a változtatást, ám felelősként a szocialista pártot nevezi meg. A politikus úgy véli, hogy a legnagyobb kormánypárt fél a választási kudarctól, és ezért nem akar a következő kormánynak nagyobb felhatalmazást biztosítani. Juhász hozzátette: az MSZP álláspontja egyértelmű, így csak a Fideszen múlik, hogy módosuljon az alkotmány. Amennyiben nem kezdeményeznek az ügyben újabb tárgyalásokat, úgy az MSZP a korábban parlamenthez eljuttatott indítványát módosított formában ismét beterjeszti - mondta el a szocialista politikus.

Pokorni Zoltán sajnálattal vette tudomásul, hogy a szocialista párt nemet mondott a kormány alkotmánymódosító javaslatára. A Fidesz elnöke úgy értékelte, hogy az MSZP rövid távú pártérdekei alá rendelte a nemzet biztonságának érdekeit, és ezt szerinte a szocialisták miniszterelnök-jelöltjük véleménye és a hatpárti egyeztetések ellenére teszik.

Mint mondta: a NATO erkölcsi alapja az, hogy a szövetséget ért támadást hasonlóan ítéljük meg, mintha Magyarországot érte volna támadás. Pokorni véleménye az, hogy ezt az erkölcsi alapot támadja a mostani szocialista álláspont. A Fidesz elnöke végül leszögezte: biztos abban, hogy a következő parlamenti ciklusban ezzel a kérdéssel foglalkozni kell.

Korábban:

Kompromisszumos alkotmánymódosítás születhet