Sztrájkolnak a közművelődési dolgozók

Kétórás országos figyelmeztető sztrájkot hirdet december 14-ére, péntekre a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), mert szerintük törvényellenes az a kormányzati döntés, amely szerint az új minimálbér bruttó 50 ezer forintban határozza meg a legtöbb közalkalmazott bérét.

Vadász János, a KKDSZ elnöke az [origo]-nak elmondta: a kormányzati döntés szerinti 50 ezer forintos fizetést, ami a legtöbb közalkalmazottnak járna, a szakszervezet a legalsó közalkalmazotti bérkategóriának tudná elfogadni. Ezzel szemben a kormány döntése szerint a legtöbb közalkalmazott bruttó 50 ezer forintot kapna, így nettó bérük így 37.700 forint lesz, amiből nem lehet megélni- mondta Vadász János.

Vadász János elmondta, hogy december 4-én sztrájkbizottságot is létrehoztak, és minderről közvetlenül a döntés megszületése után tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is, kérve, hogy tegyen lépéseket a sztrájkot megelőző tárgyalások lefolytatására a KKDSZ-szel.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének tagjai többek között a múzeumok, levéltárak, könyvtárak dolgozói.

[origo]