A hideg miatt fokozottan figyelnek a hajléktalanokra

Az ország nagyobb városaiban mindenütt igyekeznek felkészülni a szokatlanul hideg idő által fokozottan veszélyeztetett hajléktalanok segítésére. A hőmérséklet a napokban szinte mindenütt mínusz tíz fok alá süllyed éjszakánként. A hajléktalanszállók sok helyen megteltek, itt pótágyakat állítottak be, a kintrekedteknek helybe visznek meleg italt, élelmet, takarókat és gyógyszereket.

A különböző egyházi, önkormányzati vagy civil karitatív szervezetek országszerte várják az otthontalanokat, sok helyütt igyekeznek a lehetőségeiket is túllépve szállást biztosítani a fedél nélkül maradottaknak, a melegedőhelyeken forró teát és hideg élelmet, a népkonyhákon egy-egy tál meleg ételt biztosítanak a rászorulóknak.

Nyíregyházán a 350-400 otthontalan közül körülbelül 250-en segít az Oltalom Hajléktalanellátó Szolgálat, a többiek lépcsőházakban, pincékben, elhagyott házakban, vagy a távfűtővezetékek szerelőaknáiban húzzák meg magukat éjszakánként. Sokan a vasúti vagy az autóbusz-pályaudvaron vannak addig, amíg ott lehetnek, a hajnali óráktól az éjfél körüli zárásig.

Debrecenbe a környező településekről is behúzódnak az otthontalanok. A városban körülbelül 1000 ember van fedél nélkül, közülük körülbelül 150-en nem veszik igénybe az éjjeli szálláshelyek szolgáltatásait, sokan közülük fóliasátrakban laknak a Nagyerdőn.

A karitatív szervezetek egymás között megosztva biztosítanak meleg teát, hideg élelmet, meleg ebédet a naponta reggel kilenc órától nyitva tartó melegedőhelyeiken. Egyes helyeken tévézésre, tisztálkodásra, sőt szociális ügyek intézésére is lehetőség nyílik. Debrecen négy pontján minden hétköznap öt órától szendvicset és meleg teát osztanak. A város ötvenférőhelyes éjjeli menedékhelyén jelenleg telt ház van.

A Heves megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szükség esetén mobil melegedőkonténereket állít be, amelyekben adott esetben megmenthetik hófúvások által elzárt utakon rekedt emberek életét. A helyi védelmi bizottságok valamennyi településen kijelöltek az utakon rekedtek vagy a fűtés nélkül maradt házak lakóinak befogadására alkalmas helyiségeket, ahol meleg ételt is tudnak biztosítani. Egerben is indítanak teajáratokat, naponta kétszer: reggel kilenckor és délután kettőkor. A civil és egyházi szervezetek egy nap egyszeri meleg ételt biztosítanak a fedél nélküliek számára.

Sokan rekedtek az utcán Székesfehérvárott is, az eredetileg 36 férőhelyes menedékhely a hideg miatt 170-180 százalékos kihasználtsággal működik. A férőhelyek számán felül érkezőknek szivacsmatracokon és pótágyakon biztosítanak hálóhelyet - jobb híján - a nappali melegedő padlóján. A lépcsőházakba, elhagyott állomásépületbe, romos házakba "bevackolt" vagy fóliából összetákolt sátorban éjszakázók részére hétköznap esténként teajáratot indítanak, forró teával, szendviccsel, konzervekkel, takarókkal és szükség esetén gyógyszerekkel jár körbe a krízisközpont mikrobusza.

Szombathelyen körülbelül 150-200 hajléktalan ember él, valamennyiük számára képes lenne éjszakai szállást nyújtani a városban évek óta folyamatosan fejlesztett és éppen ezért magas színvonalú szociális ellátórendszer - mondta el Horváth Olga, a Zanati úti Segítőház vezetője. A 70 fős átmeneti hajléktalanszállót, 20 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhelyet, időskorú hajléktalanok számára 21 férőhelyes idősek otthonát és a munkahellyel, önálló jövedelemmel rendelkező, de fedél nélkül maradt hajléktalanok számára 14 férőhelyes otthonházat működtetnek. Ennek ellenére vagy húsz hajléktalan továbbra is az utcán alszik, azonban bejárnak a Zanati úti Segítőházba, ahol meleg ruhát, takarókat, élelmiszert kapnak, illetve fürdési lehetőségük is van.

A 250-re becsült kaposvári hajléktalan többsége még ezekben a szokatlanul hideg napokban sem veszi igénybe a hajléktalanszállást, jelenleg 30 ember tölti ott éjszakáit, a nappali melegedőt szintén 30-an keresik fel naponta, s a népkonyhán is körülbelül ennyien kérnek egy tál meleg ételt, holott akár száz embernek is tudnának ebédet adni.

A város Hajléktalangondozási Központjának vezetője, Gulyás János elpanaszolta, hogy a mai napig nem kapták meg azt az 500 ezer forint támogatást, amelyre a Szociális- és Családügyi Minisztériumhoz még a nyáron nyújtottak be pályázatot, és amelyet az értesítés szerint kedvezően bíráltak el. Ebből az összegből finanszíroznák a városi teajáratokat.

Veszprémben heti négy alkalommal - hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton - indulnak teajáratok, s a város 15 pontján osztják délután négy órától a forró teát és élelmiszert a hajléktalanoknak. Az utóbbi igen hideg napokban az 50 férőhelyes szállás teljesen megtelt, már csak az éjjeli menedékhelyen tudnak rászorulókat fogadni. Itt 33 hely van, de szükség esetén 60 személyt is el tudnak helyezni, de a városban az alkohol- és drogsegély-ambulancia is kialakított hétfőtől egy nappali melegedőt, s létrehozott egy éjjeli menedékhelyet is.

Pécsett sűrítették a hajléktalanoknak ételt és italt szállító járatokat, és a város száz megrögzött remetéjét is igyekeznek rávenni, hogy legalább a nappali melegedőhelyeket vegyék igénybe. Az utcai munkások sorra felkeresik a fedél nélkül élők ismert, szabad ég alatti zugait, és rábeszélik az ott meghúzódó embereket, hogy inkább a zsúfolt, de legalább jól fűtött átmeneti szállásokon éjszakázzanak.

Több százan vannak, akik lakatlan épületek, romok falai között, pincékben, közműalagutakban, sátrakban vagy bokrok alján keresnek maguknak éjjeli menedéket, és több mint háromezerre tehető azoknak a száma, akik a hajléktalanság veszélyzónájában élnek, azaz bármikor az utcára kerülhetnek.