Veszélyes a jégre lépni befagyott tavainkon

Hétfőre befagyott a Balaton, de egyelőre nem szabad rajta korcsolyázni, mert nem elég vastag a jégpáncél. A tó jegét hó borítja, emiatt nem lehet látni a jégfelület vékonyabb részeit. Jég borítja a Velencei-tavat is, sportolásra azonban még nem alkalmas. A Tisza-tavon is veszélyes a jégre lépni, mert egyes részeket csupán vékony jéghártya takarja.

Teljes egészében beállt hétfő reggelre a jég a Balatonon, a vastagsága 4 centiméter, de sportolásra nem alkalmas - tudta meg az [origo] a szántódi és a tihanyi önkormányzattól. A polgármesteri hivatal munkatársai szerint a hétvégén már a tó szélén sokan korcsolyáztak. Ha a héten ilyen hideg idő marad, valószínűleg a hétvégén már nyugodtan lehet sportolni a tó jegén.

Kovács József zászlós, a siófoki Vízi Rendészeti Kapitányság ügyeletese hétfőn délelőtt azt mondta, hogy tilos a vékony jégre rámenni, és tízezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető az, aki a tilalmat nem tartja be.

A rendőrség a napokban szórólapokon tájékoztatja a part menti települések lakóit - főleg az iskolásokat - a jég veszélyeire, és arra, hogy csak a táblával kijelölt helyen és időben szabad a jégre lépni. A tájékoztatón az is szerepel, hogy 150 méternél beljebb még vastag jégpáncél kialakulása esetén sem ajánlatos merészkedni, mert a Balaton kiszámíthatatlan. Különösen elővigyázatosnak kell lenni akkor, amikor hó borítja a jeget, és nem láthatóak az esetleges vékonyabb részek. Jelenleg a jégen hótakaró van - mondták a tihanyi önkormányzatnál.

A Mahart óbudai folyam-felügyelőségén azt mondták, hogy a Duna és a nagyobb folyók nem fagynak be néhány napos hideg idő után. Ha a hőmérő higanyszála nappal sem emelkedik nulla fok fölé, akkor körülbelül egy hét kell ahhoz, hogy a folyón jég képződjön. Idén a hideg idő a folyami hajózásban nem okozott gondokat.

Nem hagyják el a hattyúk a Balatont, sőt északról és a környező kisebb vizekből is érkeznek madarak a tóra a téli hónapokban. A körülbelül másfél ezer hattyút a lakosság eteti, a Madártani Intézet felügyeletével. A legtöbb állat Balatonfüreden, Fonyódon és Siófokon telel.

Sportolásra egyelőre alkalmatlan a befagyott Velencei-tó

A napok óta tartó hideg jégpáncéllal vonta be a Velencei-tavat is, sportolásra azonban még nem alkalmas. Kumanovics György, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgató-helyettese szerint ha továbbra is marad a mostanihoz hasonló hideg, naponta átlagosan 1 centimétert vastagodhat a jégpáncél, és a hétvégére feltehetően alkalmas lesz korcsolyázásra. A tavat jelenleg  9 centiméteres jég borítja.

A partokon táblák figyelmeztetnek arra, hogy nem szabad a jégre lépni. A tilalom megszegőinek bírságot kell fizetniük.

A Tisza-tavon jégre lépni veszélyes

A Tisza-tónak a mostani keményebb hidegben is vannak olyan területei, amelyek egyáltalán nem fagynak be, vagy csak vékony jéghártya alakul ki rajtuk, ezért veszélyes a jégre lépni - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

A jégtakaró elsősorban ott hiányzik, ahol az élő Tisza folyik, az állóvizes részek, medencék viszont befagynak. Ezeken a helyeken azonban a következő napokban a jég valószínűleg töredezetté válik, mert a jelenlegi vízszintet fél méterrel megemelik.

[origo]