Gondot jelent a téli kilakoltatás

A télen végrehajtott kilakoltatás az állampolgárok életét közvetlenül veszélyeztetheti, ezért Lenkovics Barnabás és Kaltenbach Jenő országgyűlési biztosok indokoltnak tartják a kilakoltatások felfüggesztését a téli időszakra. Az önkormányzatok senkit nem akarnak életveszélybe sodorni, a kiköltöztetésre kötelezett bérlők elhelyezésében azonban többnyire magukra kell hagyatkozniuk.

A budapesti kerületi önkormányzatoknál ismerik az állampolgári jogok és a kisebbségi jogok biztosának friss közleményét a téli kilakoltatásokról. A helyi illetékesek osztoznak a dokumentumban foglaltakkal, a kiköltöztetésre kötelezett bérlőket, főként a családosokat, nem kívánják télvíz idején az utcára tenni, az önkormányzatok lehetőségei azonban végesek. Nem mindegyiknek van módja családos átmeneti szállást biztosítani a hajléktalanná vált családok számára, noha egy elmúlt évi alkotmánybírósági határozat ezt mind az állam, mind az illetékes önkormányzat számára kötelezővé teszi.

Kőbányán jelenleg 69 kilakoltatási határozat vár végrehajtásra. Pintér Jánosné, az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője elmondta, hogy valamennyi kiköltöztetésre ítélt lakó helyzetét képtelenek megoldani, garantálják azonban, hogy a tél folyamán gyermekes család nem kerül az utcára. A kilakoltatott családokat átmenetileg azokba a komfort nélküli, szoba-konyhás lakásokba költöztetik be, amelyekből néhány még rendelkezésre áll a kerületben.

Kőbányán hat hajléktalanszálló működik, s bár valamennyi zsúfolt, megpróbálnak ezekben helyet találni a lakás nélkül maradottak számára. A népjóléti iroda képviselője elmondta, hogy öt család részére ellátási szerződést kötöttek más kerületben lévő családosszállással, saját, hasonló jellegű intézmény kialakítására egyelőre nincs lehetőségük. Pintér Jánosné megjegyezte, hogy a problémát jelentő 50 családból 30 nem is kőbányai, ez utóbbiak önkényes lakásfoglalók vagy lebontásra szánt épületekbe költöztek be. A népjóléti iroda vezetője szerint indokolt a kilakoltatásról szóló ombudsmani közlemény, az abban foglaltak végrehajtása azonban már egyszerű. Jól jönne az Alkotmánybíróság által emlegetett központi segítség, mert ezt a problémát az önkormányzatok egyedül nem tudják megoldani.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal sajtóreferense, Magyar Andrásné Hajmási Zsuzsanna elmondta: eddig mindig megoldották a kiköltöztetett lakók elhelyezését, illetve a téli hónapokra felfüggesztették a kilakoltatást. Emiatt VII. kerületi lakos nem fog megfagyni az utcán - mondta.

Három-négy kilakoltatás van kilátásban a VIII. kerületben, tájékoztott Csécsei Béla polgármester. Kijelentette: kizárt dolog, hogy gyerekes családokat az utcára tegyenek. Elhelyezésükre szerződést kötöttek más kerületek családosszállóival, de már megkezdték saját szállójuk kialakítását.

Korábban:

Elmarad az újabb kilakoltatás a VII. kerületben