Telt ház volt a civil szervezetek által fenntartott fővárosi éjjeli menedékhelyeken az elmúlt napokban. Az állami hajléktalanszállókon azonban még maradt néhány üres férőhely.

A civil szervezetek 581, míg a főváros 395 éjjeli férőhelyet biztosít a hajléktalan férfiaknak Budapesten. A Menhely Alapítvány adatai szerint a civil szervezetek által működtetett szállásokon egyetlen üres ágy sem volt az utóbbi napokban. Az állami férőhelyeken azonban volt szabad ágy az elmúlt éjszakákon is. Budapesten két helyszínen összesen 117 női szálláshely található, ezek folyamatosan telítettek.

A szociális tárca az intézményrendszer fejlesztésére az idén 230 millió forintos pályázatot írt ki, ebből 70 milliót a téli kríziskezelő programok támogatására fordítanak.

Magyarországon a hajléktalanok számát 30-35 ezerre becsülik. Az otthontalanok összesen nyolcezer szálláshelyet vehetnek igénybe, ezeknek csaknem a fele Budapesten található. Hajléktalanszállót az ország kilencvenegy településén működtet összesen 106 szervezet, amelyek harmada egyházi és civil.

A szociális törvény értelmében valamennyi 30 ezernél több lakost számláló településen átmeneti szállót, a 20 ezres lélekszámot meghaladó helyeken pedig nappali melegedőt kell működtetni.