Felfüggesztették beosztásából az Utasellátó Rt. vezérigazgatóját, Kecskeméti Róbertet - értesült a Népszava. Posztját januárig eddigi helyettese tölti majd be. A lap úgy tudja, 2002. januárjában az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től érkezik az új vezérigazgató, aki a cég magánosításáig marad hivatalában.

A MÁV vezérigazgatóságán, illetve elnökségén kitérő választ adtak. - Téves információ, hogy a vezérigazgatót felmentették - közölte Domonkos Lajos közkapcsolati igazgató. Ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy jelenleg ki vezeti az Utasellátót. Mint közölte: "Záros határidőn belül tájékoztatjuk a közvéleményt." Kecskeméti Róbert többszöri megkeresésre sem kívánt nyilatkozni, és sajtófőnöke is elzárkózott kérdéseink elől.

Az elmúlt évek vizsgálatai rendre feltárták, hogy az Utasellátó Rt. működésében sorozatos szabálytalanságok tapasztalhatók, ám érdemi felelősségre vonásra mindeddig nem került sor.

Az egyik jelentésben olvasható: elfogadhatatlan, hogy a társaság vezérigazgatója sem tartja be a belső előírásokat, s ez jelentősen rombolja a munkafegyelmet. Ocskay Ákos, a MÁV Rt. felügyelőbizottságának - azóta lemondott - elnöke leírta: nyomatékosan javasolható az Utasellátó ügyvezetése körében a megfelelő személyi változtatások végrehajtása. Szinte példátlan, hogy az ellenőrzések során feltárt esetek elkövetőit nemhogy elmarasztalták volna, hanem - áll a jelentésben - megjutalmazták.

A Népszavában is többször közölt visszásságok miatt végül a MÁV Rt. leányvállalata feletti alapítói jogkört a közlekedési miniszter utasítására a vasúttársaság elnöke, Endrédy István novemberben megvonta Kukely Márton vezérigazgatótól s jogosultságait az igazgatóságra ruházta át. Ennek indoklása: "a hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére vonatkozó vezetői intézkedésekkel miniszter úr nem volt megelégedve".

A minisztérium átadta az igazgatótanácsnak az Utasellátóval kapcsolatban eddig keletkezett vizsgálati dokumentumokat is. A MÁV elnöke ezek áttekintése után döntött úgy, hogy azokat továbbítja a Fővárosi Főügyészséghez a büntetőjogi felelősség megállapítása érdekében - derül ki egy minisztériumi dokumentumból.

A vizsgálatok nyomán a céget érintő ügyekkel kapcsolatban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete már ezt megelőzően az ügyészséghez fordult. Bejelentésük után nyomozást rendeltek el, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi osztálya folytat. A BRFK-n - egy másik feljelentés nyomán - egyébként már hónapokkal korábban büntetőeljárás indult Utasellátó-ügyben.

Akkor vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt rövid időre őrizetbe is vették Sz. Istvánt, az Utasellátó egyik igazgatóját is, valamint tanúként hallgatták ki a cég volt és jelenlegi dolgozóit. A feljelentés szerint a dolgozóknak jövedelmük egy részét le kellett adniuk a cég vezetőinek, csak így kerülhettek olyan nemzetközi járatokra, ahol sokat kereshettek.

Időközben napvilágra került egy több tízmillió forintos átutalás ügye is, melyről feltételezik, hogy fiktív ügyletként bonyolították le a MÁV és az Utasellátó között; ezt az esetet is vizsgálják.

Lapunk azt is megírta, hogy három MÁV-vezető kapott az Utasellátótól - és annak cégétől, az utasokat szállító Railbus Kft.-től - száz-százezer forintot tanácsadás címén. A Railbus igazgatóját, aki szót emelt a fiktív kifizetés ellen, elbocsátották, ám a munkaügyi bíróság a munkaviszony megszüntetését jogellenesnek mondta ki.

Korábban:

Ismét feljelentették az Utasellátót