A szerződés szövege a Medgyessy ügy kulcsa

Az [origo] neves jogászokat kérdezett meg arról a tegnap indult rendőrségi nyomozásról, amelyben érintett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. A közélet szereplői naponta követnek el a befolyással üzérkedéshez hasonló cselekedeteket - véli Kolláth György. Nem történt bűncselekmény, csak lobbizás volt a Medgyessy-ügyben - állítja Szőgyényi József. Szerintük a vitatott szerződéssel okozott gondot saját magának a miniszterelnök-jelölt, ilyet ugyanis nem köthet egy vállalkozó, akinek van jogi tanácsadója.

A Medgyessy-ügy háromnegyede pártpolitika, negyede pedig jogi ügy - véli Kolláth György jogász, aki szerint egy ilyen elhibázott megbízási szerződést, mint amilyet Medgyessy Péter kötött, egy jó jogi szakemberrel rendelkező vállalkozó nem köthet. A nyomozás elrendelését az ügyben korrektnek lehetne nevezni, ha a politika árnyéka nem vetülne rá - fogalmazott a jogász. A közélet szereplői ilyen jellegű és súlyú cselekményeket nap mint nap elkövetnek, azonban eddig mindössze két esetben indult rendőrségi nyomozás befolyással üzérkedés címen - mondta Kolláth György. A Tocsik-ügyben elsőfokú ítélet született, amit később megsemmisítettek, és új eljárást indítottak; valamint Torgyán Attilát is ezzel gyanúsították, azonban az ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette az ellene indult eljárást. Újra kellene fogalmazni a büntetőtörvénykönyvet, mivel a befolyással üzérkedés egyik eleme sincsen megfelelően értelmezve, így túlságosan nagy a nyomozóhatóság mozgástere - fogalmazott a jogász.

Nem történt jogellenes cselekmény, így nem lehet bűncselekményről beszélni a Gresham-ügyben - véli Szőgyényi József ügyvéd, aki szerint a nyomozást ezért valószínűleg majd meg is szüntetik. Ha befolyással üzérkedésről lett volna szó, akkor nem született volna írásos szerződés a felek között - érvel az ügyvéd, aki hozzátette: egy külföldi befektető érdekében lobbizott Medgyessy cége, és egy rosszul szövegezett szerződés miatt nyomoznak ellene. A szövegben - amit Medgyessy aláírt - ugyanis az szerepelt, hogy meggyőzi a szocialista képviselőket, ehelyett azt kellett volna írni, hogy gazdasági mutatókkal bizonyítja a beruházás helyességét a képviselőknek - mondta Szőgyéni József, aki szerint itt a jogász hibázott.

Bánáti János, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ügyvédje azt reméli, hogy a Gresham-palotával kapcsolatos lobbiügyben elrendelt nyomozást a rendőrség még azelőtt megszünteti, hogy bárkit meggyanúsítanának. Nem zárható ki, hogy az eljárás későbbi szakaszában sor kerülhet személyek gyanúsítására is - mondta az ügyvéd az MTI-nek. A nyomozás - figyelembe véve a hasonló ügyeket, a rendőrség leterheltségét és a közelgő ünnepeket - biztosan eltart 1-2 hónapig véli a jogi képviselő, aki hozzátette: ennél tovább is elhúzódhat azonban az eljárás, az ügyben a megbízást adó cég anyacége ugyanis külföldön van bejegyezve, képviselője pedig kanadai állampolgár, akinek meghallgatása nélkül nem lehet lezárni a nyomozást.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tegnap rendelte el a nyomozást a Gresham-palota ügyében befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt. A vizsgálat egyelőre ismeretlen tettesek ellen folyik. Az ügyben érintett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje Medgyessy Péter, akinek cége, a Medgyessy Consulting 100 ezer dollárért vállalta, hogy lobbizása révén, a megbízó Gresco Rt. számára pozitív döntést ér el az V. kerület szocialista politikusainál, amit a kifogásolt írásbeli szerződés bizonyít.

"Az MSZP vezetői a leghatározottabban, töretlen bizalmukról és támogatásukról biztosítják Medgyessy Pétert" - tudatja közleményében Kovács László pártelnök, Nagy Sándor frakcióvezető, valamint Jánosi György választmányi elnök. Szerintük "a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy kormány ilyen alantas eszközhöz nyúlt volna hatalma megőrzése, a miniszterelnök kihívójának lejáratása érdekében."

A lobbisták közben másodszor is közleményben álltak ki Medgyessy mellett.

Kozák Dániel

korábban:

Elrendelték a nyomozást Medgyessy ellen

Az V. kerületi képviselők visszautasítják a Medgyessyt ért vádakat