Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Unió zsákutcába jutott a csatlakozás ügyében. Véleménye szerint eddig tisztán szakmai szempontokat vett figyelembe az EU a csatlakozási tárgyalásokon, ma már azonban politikai tényezők is befolyásolják a döntéseket.

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában közölte: a kibővítés kérdése az Európai Unió eddigi dokumentumai szerint kizárólag szakmai kérdés, a jelentkező ország felkészülésének függvénye. Véleménye szerint az Európai Unió mindeddig - "bár néha meg-meg sértette a saját maga által felállított szabályt" - óvakodott attól, hogy politikai szempontokat, ország-csoportosításokat keverjen össze azzal a kérdéssel, hogy melyik ország mennyire felkészült.

Orbán állítja: ma ebben az ügyben zsákutcában van az Európai Unió. Orbán ugyanakkor abban reménykedik, hogy ennek a zsákutcás történetnek a végére tehet pontot az az uniós csúcstalálkozó, amelyet ezen a héten rendeznek a belgiumi Lachenban.

- Szerintem az Európai Unió tisztségviselői rendezik a sorokat és inkább egy nyomban vágnak majd a nyilatkozatok a lacheni csúcs után, mint a mostani pillanatban - közölte a miniszterelnök az uniós bővítés kapcsán.