Több megyében okoz fennakadást a hó

Az ország több megyéjében, Szabolcsban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Vas megyében és a Mátrában is erős havazás van, és az időjárás jelentések szerint délután folytatódik. Több helyen már most 10-15 cm-es hó van. Országszerte több baleset történt a megváltozott útviszonyok miatt.

Szabolcsban három baleset történt a hó miatt

Hóesés lassította le a közlekedést szerdán kora délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol több baleset is történt az utakon. Hajnalban a nyíregyházi konzervgyár előtt autóbusz karambolozott személyautóval. A reggeli csúcsforgalomban, a 41-es főút orosi szakaszán két személygépkocsi ment egymásnak. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy autó villanyoszlopnak ütközött Nyíregyházán, ahol egy ember szenvedett sérülést. A rendőrség kéri az autóvezetőket, hogy a sebességet a látási és útviszonyoknak megfelelően válasszák meg, illetve fontolják meg a tömegközlekedési eszközök igénybe vételét.

Hegedüs Csaba, a térségi közútkezelő kht. igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a főutak szabolcsi szakaszain, illetve a fontosabb, a régió 20 városát bekötő utakon, a hóesés megkezdése óta 21 sószóró géppel takarítanak. A hóesés hajnalban, 5 óra után kezdődött, és egész nap folyamatos hószállingózás várható a térségben.

Halálos baleset Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Halálos baleset történt szerdán reggel kilenc óra után Karcag és Kunmadaras között, amikor egy Lada megcsúszott a havas, jeges úton, és árokba borult. Az elsődleges rendőrségi vizsgálat szerint az autó utasa, egy idős nő valószínűleg nem használta a biztonsági övet, és emiatt kizuhant a járműből, ami ráesett. A nő olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A gépkocsi vezetője könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet.

Csúszós utak a Mátrában, hó a sípályákon

A szerdán hajnalban megkezdődött havazás hatására síkossá váltak az utak a Mátra és a Bükk Heves megyei részén. A folyamatos sózás hatására a megyében a főutak burkolata nedves, a keréknyomok között helyenként havas. A munkagépek még nem jutottak el valamennyi mellékútra, ezért azok felülete havas, burkolatukat helyenként jégbordák borítják. Fokozottan érvényes ez a hegyvidéki mellékutakra, ezek síkosságmentesítése folyamatban van.

A sípályák többségét már sportolásra alkalmas hó borítja. Kékestetőn, Mátraszentimrén és Mátraszentistvánon az elmúlt hét végén már beindították a sífelvonót, és a tervek szerint ezen a hét végén szombaton és vasárnap is üzemelnek majd a liftek - írja az MTI.

Vas megyében 15 cm-es a hó

Erős havazás kezdődött kedd éjszaka Vas megyében, szerda délelőtt helyenként (főleg a megye északi részén) tizenöt centiméter vastagságú volt a hó - tájékoztatta az [origo]-t Csiszár Ferenc, a Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese. Folyamatosan takarítja 35 munkagép a megye főútjait, de így is latyakosak. A mellékutakon, alsóbb rendű utakon sok helyen letapadt a hó, így ezek síkosak, de ahogy Csiszár Ferenc megjegyezte, ezeket az utakat is folyamatosan elérik és tisztítják. Komolyabb balestről nem számolt be, kisebb megcsúszásos esetek történtek, személyi sérülés nélkül. A hóesés következtében a megyében a buszok is 10-20 perces késéssel érkeznek. Vas megyében továbbra is havazást ígérnek, sőt a következő napokra hófúvás is várható.

[origo]