A kormány az Országimázs Központon keresztül hazudik a polgárainak, a polgárok pénzén - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az imázsközpont tevékenysége miatt kezdeményezett parlamenti vitanapon. Minden erős ország erős imázzsal rendelkezik - idézett egy neves marketing szakembert Stumpf István kancelláriaminiszter. Az Országimázs Központ "A tett első, a szó második" címmel külön kiadványt jelentetett meg a vitanapra. A füzetet a Happy End készítette.

Újabb Országimázs-kampány a vitanapon

Minden ország építi a maga imázsát, még az olyan nagy és erős államok is, mint az USA, gondoljunk csak Hollywood-ra - mondta Stumpf István, aki megköszönte az ellenzéknek, hogy vitanapot hívtak össze az Országimázs Központról. A millenniumnak keretet adott az Országimázs Központ - emelte ki a hivatal jelentőségét a miniszter, aki sajnálatosnak tartja, hogy sokakat csak a rendezvények költségei érdekelnek. Magyarország nagyon sok tudósára, feltalálójára, művészére lehet büszke, és az imázsközpont propagandája révén önbizalmat ad az embereknek - vélte Stumpf István.

Már korábban is tudtam, hogy vannak Nobel-díjas tudósaink, és valószínűleg az emberek többsége is így van ezzel - reagált felszólalásában a miniszter kijelentéseire Kuncze Gábor, aki szerint az Országimázs Központ által eddig elköltött 13,5 milliárd forintot sokkal fontosabb dolgokra lehetett volna szánni. Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az Országimázs Központ megsértette a közbeszerzési törvényt, valamint gazdálkodásába sem az állampolgárok, sem az országgyűlési képviselők nem nyerhettek betekintést - közölte az SZDSZ-es politikus, aki hozzátette: "a jó kezekben van az ország" című, a Széchenyi tervet népszerűsítő kormánypropagandára 1 milliárd forintot költöttek. A kormány az Országimázs Központon keresztül hazudik a polgárainak, a polgárok pénzén - mondta Kuncze Gábor.

Sasvári Szilárd (Fidesz) szerint a baloldali ellenzék a millenniumot ünneplő közösségeket támadja, amikor bírálja a kormány országimázst építő politikáját. Kiemelte, hogy a Széchenyi tervnek köszönhetően két és fél év alatt 200 ezer új munkahely létesült.

A közelmúltban vitát kiváltott hirdetések közzétételét azzal indokolta, hogy az ország lakosságának joga van megismerkedni a diákhitel lehetőségével és azzal, hogy hol épülnek bérlakások. A képviselő szólt a családtámogatásokról, arról a kormányzati célkitűzésről, hogy minél több pénz maradjon a családoknál.

Katona Béla (MSZP) az Országimázs Központ felállítását eleve elhibázott döntésnek nevezte. Mint fogalmazott, a pénzért festett hamis képek rövid ideig fedik el a valóságot. Szerinte az országkép akkor javul, ha az emberek jól érzik magukat az országban és bíznak a jövőben. Hozzátette: egy olyan országban érzik jól magukat az emberek, ahol szabad a véleménynyilvánítás, ahol azért tisztelik a jogot, mert mindenkire egyformán vonatkozik, és ahol a polgároknak van beleszólásuk saját ügyeik intézésébe.

A Széchenyi tervet alapvetően jó ötletnek nevezte, megjegyezve, hogy "nem baráti alapon kellene a támogatásokat szétosztogatni".

Turi-Kovács Béla (FKGP), a környezetvédelmi tárca vezetője szerint óriási szükség van országimázsra, hogy Magyarország valós színben jelenjen meg a világ előtt. Emlékeztetett arra, hogy a millenniumi zászlóátadásokra még külföldről is hazatértek az adott faluhoz kötődő magyarok. Sikeresnek nevezte a korona Parlamentbe vitelét is.

Úgy vélte, a magyar lakosság is egyre inkább úgy érzi, hogy javul az ország helyzete. A környezetvédelemmel kapcsolatosan kifejtette, hogy a kormány e területen sikeresen működik együtt a szomszédos országokkal.

Lezsák Sándor (MDF) szerint nem lehet sikeres külpolitikát folytatni országimázs nélkül. Úgy vélte, hogy a befelé forduló magyar közélet miatt nem tudta Magyarország képviselni érdekeit a trianoni döntésnél. Ezért - mint mondta - alapvető létérdek, védekező eszköz a jó országkép terjesztése.

A képviselő szerint manipulált hírek jelennek meg Magyarországról belföldön és külföldön egyaránt, ami ellen az Országimázs Központnak kell védekeznie.

Kósa Ferenc (MSZP) szerint az ország valamennyi állampolgárán múlik, milyen hazát teremt magának. Rossz példaként hozta fel azt az esetet, amikor az ´56-os forradalomban való részvételéért halálra ítélt Mécs Imre SZDSZ-es képviselőt egy megemlékezésen kifütyülték. "Csakis rajtunk múlik, milyen hazát teremtünk magunknak. Olyat, amelyben a csörtető senkik gátlástalanul vesztükbe kergethetik az igaz embereket, vagy olyat, amelyben végre valahára fellélegezhetünk, mert béke honol az emberek között" - mondta az MSZP-s képviselő.

A parlamenti vitanapot Göndör István MSZP-s képviselő kezdeményezte novemberben, a vitában a MIÉP frakciója nem képviseltette magát.

[origo]

Ajánlat:

Újabb Országimázs-kampány a vitanapon