Április 7-én és 21-én lesznek a választások

A választások első fordulója április 7-én lesz - jelentette be Mádl Ferenc köztársasági elnök. A második két héttel később, 21-én lesz. Ezt az időpontot javasolta a Fidesz, az MDF, az FKGP, a MIÉP és a Munkáspárt, az SZDSZ egy héttel későbbi időpontot látott jónak, a szocialisták pedig májust javasolták. Az első forduló egy héttel lesz húsvét után.

Kitűzte a 2002-es országgyűlési képviselő-választások időpontját Mádl Ferenc köztársasági elnök. Az első forduló április 7-én, a második április 21-én lesz. Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a legtöbb párt, így a Fidesz, az MDF, az FKGP, a MIÉP és a Munkáspárt is ezt az időpontot javasolta. A jövő év rendkívül fontos az ország életében, mivel 2002 végéig be kell hogy fejeződjön az EU-s jogharmonizáció - mondta Mádl, aki hozzátette: ezért fontos, hogy minél előbb felálljon az új kormány és parlament. Ezenkívül új adó- és költségvetési törvényt is kell hoznia az új törvényalkotásnak - érvelt az államfő.

Az SZDSZ egy héttel későbbi időpontot javasolt, mert az április 7-i időpont túl közel esik a húsvéthoz, és félő, hogy a vallási ünnepet a választások közelsége átpolitizálja - mondta Kuncze Gábor pártelnök az [origo]-nak, aki reméli, hogy mind a katolikus egyház, mind a jobboldal önmérsékletet tanúsít a húsvéti istentiszteleteken. Az SZDSZ kampányát csupán annyiban befolyásolja az április 7-i időpont, hogy húsvét napjaiban nem fogunk kampányolni - mondta Kuncze Gábor. A húsvét március 31-ére és április 1-jére esik 2002-ben.

A választási időpont kiírásánál a köztársasági elnök a parlamenti pártok meghatározó többségének álláspontját vette figyelembe - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke az MTI-nek, aki szerint egy határozott választási időpont megjelölése nyugtatólag és csillapítólag hathat a politikai életre.

Az MSZP tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését a 2002-es országgyűlési választások első, illetve második fordulójának időpontjáról - mondta Kovács László szocialista pártelnök, aki elmondta: azért javasolták Mádl Ferencnek a májusi időpontot, mert 1994-ben és 1998-ban is ebben a hónapban voltak a választások, az MSZP pedig semmilyen okot nem látott a változtatásra. Igaz, sokan szeretnék, hogyha a jelenlegi kormány mielőbb távozna, de mi adtunk volna nekik még egy hónapot. A köztársasági elnök úr nem volt ilyen nagylelkű - fogalmazott Kovács László.

Az időpont kiválasztása előtt az államfő konzultált a parlamenti pártok s a legutóbbi választásokon egy százalékot elért szervezetek képviselőivel, és a többség az áprilisi időpontot szorgalmazta. A kormánypártok az április 7-i dátumot, az SZDSZ április 14-ét, az MSZP viszont májusi napot javasolt. Az egyeztetés egyébként is formalitás, az alkotmány szerint a köztársasági elnök szabadon dönt, de áprilisban vagy májusban kell lenniük a választásoknak.

[origo]

Korábban:

Áprilisi választást javasol a többség
(2002. december 12.)