Több Pest megyei út is járhatalan a hóesés miatt

Az ország legnagyobb részén nem okozott komolyabb problémát a hóesés. Pest megyében azonban sok mellékút járhatatlanná vált délutánra. Lezárták az Érdet elkerülő főutat és a Pilisjászfalu és Tinnye közötti bekötőutat is. Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Gödöllő, Nagykáta és Monor közelében a mellékutak nehezen járhatók csak egy nyomvonalon lehet közlekedni. Sok budapesti kerületben vasárnapig nem kell a parkolásért fizetni, de az V. kerületben  a nagy hó ellenére sem tekintenek el a díjfizetéstől.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Valamivel javult a közlekedés Budapesten, de csütörtök délután még mindig csak lassú tempóban lehetett haladni. A belvárosi főbb utakat nagyjából sikerült megtisztítaniuk a Közterület Fenntartó Rt. (FKF Rt.) munkagépeinek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. csütörtökön délután 110 munkagéppel takarítja a főváros fő útvonalait - mondta az MTI-nek Szegedi Péter, a társaság szóvivője. Hozzátette: az éjszaka folyamán síkosságmentesítést is végeznek, hogy hajnalban elindulhassanak a tömegközlekedési eszközök.

A külvárosokban és a budai hegyvidéken délután még sok volt a havas, nehezen járható út - mondta el az [origo]-nak Lengyel Sándor a 6x6 Taxi munkatársa. Több helyen kisebb koccanások okoznak átmenetileg torlódásokat, és nehéz átjutni a belváros nagyobb csomópontjain is.

Az [origo] munkatársa szerint alig volt autó napközben a belvárosban, az emberek többsége tömegközlekedési eszközökre száll, vagy taxizik. A főbb utak latyakosak, a mellékutakon még havas az úttest. A villamosok és a buszok tömve vannak, gyakran két-három járatot is el kell engednie annak, aki fel akar szállni.

A BKV Rt. járművei mindenütt közlekednek, a torlódások és a csúszós utak miatt azonban nem tudják tartani a menetidőt - tudta meg az [origo] a társaság fődiszpécserétől. A kettes és a hármas metrón öt szerelvénnyel többet közlekedtetnek, mint egy átlagos napon, de a többi járatot nem sűrítik. A villamosközlekedésben a váltóhibák okozhatnak kisebb nagyobb fennakadásokat, de a BKV munkatársai készen állnak ezek gyors elhárítására.

Az Astoria felülről. Fotó: Barakonyi Szabolcs
Délelőtt nagy káoszt okozott a városban a hó. Szinte mindenütt lépésben lehetett haladni, a feltorlódó autók sok helyütt akadályozták a tömegközlekedési járműveket és a hóekéket. A nagykörúton kilenc villamos robbant le a hó miatt, az 50-es vonalán baleset okozott fennakadást. Az egyes villamos pályájáról tűzoltóknak kellett kiemelniük a rázuhant gépkocsit. A BKV hegyi járatai délelőtt szinte alig közlekedtek, az útviszonyok és az elakadt villamosok pótlására való áthelyezésük miatt.

Személykocsival, illetve tömegközlekedéssel egyaránt roppantul megnyúltak a menetidők, a városrészek közötti út több órát is igénybe vett. Az FKF Rt. péntek reggelre ígérte, hogy ha nem esik még több hó teljesen megtisztítják a főbb utakat. A sózás a hideg miatt nem sokat ér, ezért ekézéssel távolítják el a havat az útfelületről.

Az országból egyedül Pest megye útjainak egy része vált járhatatlanná csütörtök délutánra a hóesés miatt a rendőrség tájékoztatása szerint. Máshol állítólag még a hegyi utak is használhatóak, Budapest környékén azonban töb mellékút is csak egy nyomon vagy egyáltalán nem járható.

A Pilisjászfalu és Tinnye közötti bekötő út csütörtök este teljesen járhatatlan volt. Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Gödöllő, Nagykáta és Monor közelében. a mellékutak nehezen járhatók. Az Érdet elkerülő 6-7 számú főút le van zárva, de a többi környékbeli út is nehezen járható.

Vonza András agrárminiszter a hóesés előnyeiről beszélt csütörtökön. Szerinte az országos hóesés kedvez az agrárágazatnak, miután csaknem mindenhol sikeresen befejeződtek a földeken az őszi munkálatok, és most a hótakaró megvédi a vetéseket a fagyoktól. Mindez akár több tízmilliárd forint többletbevételt eredményezhet az agrárágazatnak - mondta a miniszter.

Pécsett szakad a hó, Debrecenben süt a nap
Pécsett többszöri sózás és hókotrás ellenére sem jutnak el mindenhova a városi autóbuszok napközben, délutánra hhelyre állt a rend. Debrecenben csak néhány centiméteres hó esett, és csütörtökön délelőtt ragyogott a nap. Kékestetőn 30 centiméteres havat mértek.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Emelték a rendkívüli hómunkások bérét
A főváros nagyon várja a hómunkások jelentkezését. Reggel 1800, délután 2000, éjszaka pedig 2300 forintot fizetnek már csütörtöktől a hómunkásoknak.

Vasárnapig nincs parkolódíj a hó miatt
A belváros több kerületében nem kell parkolási díjat fizetni a hó miatt, és vasárnapig már nem bírságolnak az ellenőrök. A csütörtökön még kirótt büntetéseket is törlik. Az V. kerületben azonban nem tekintenek el a díjfizetéstől, a parkolóőrök inkább segítenek a hómentesítésben.

Operatív rendőri törzs alakult a hóhelyzet miatt
A BRFK operatív törzset hozott létre a rendkívüli időjárási helyzet miatt. A rendőrök felmérik és szükség esetén lezárják a veszélyes útszakaszokat. Felderítik az elakadt járműveket és elszállítják őket, kimentik a segítségre szoruló személyeket.

Az esetek kétharmadát tudják ellátni a mentők
Nehezen haladnak a mentők a hó és a dugók miatt. A csúszós utakon több a baleset, de az esetek egyharmadát - a kevésbé sűrgőseket - nem tudják ellátni a mentők.

Késnek a repülők is
A havazás és szél miatt késnek csütörtökön a Malév és más légitársaságok gépei. A repülőteret várhatóan nem kell bezárni, ehhez folyamatosan dolgoznak az óriási betonfelületek tisztításán.

Az autópályák is nehezen járhatók
Az autópályák és a főutak országszerte általában sónedvesek, csak a fő útvonalakon, illetve az ellátás szempontjából fontos utakon tudják takarítani a havat.

Késnek a vonatok is
Az Alföld és a Dunántúl nagy részére kiterjed a sűrű hóesés. A vonatok szinte mindenütt a menetrend szerint indultak el, ám útközben nagyon sok járaton 10-15 perces késések vannak, az ország keleti részén azonban ennél többet is kell várni a vonatokra.

[origo]

Korábban:

"Áll a város, mint a beton" - állítják a taxisok

Járhatatlanok az utak Budapesten

Balesetek, fennakadás a hó miatt