Cigányellenességgel vádolja a roma párt a Lungo Dromot

A Farkas Flórián vezette Lungo Drom és a Fidesz együttműködési megállapodása ellen szólalt fel a Demokratikus Roma Párt. A hét roma szervezetet tömörítő párthoz várhatóan még ebben az évben csatlakozik a Lungo Drom teljes Borsod megyei szervezete, mert megítélésük szerint Farkas Flórián cigányellenes szövetségbe tart.

"Most vagy soha". Ez a Demokratikus Roma Párt (DRP) jelszava, utalva ezzel arra, hogy a 2002-es választásokon az eddigieknél sokkal nagyobb aktivitással kíván részt venni a hazai cigányság. Ennek a folyamatnak részeként önálló pártként kíván a parlamentbe jutni a Demokratikus Roma Párt - jelentette be Kertész Lóránt pártelnök mai sajtótájékoztatójukon.

A DRP vehemensen támadta a Lungo Drom civil szervezetet, amely a napokban választási együttműködést köt a Fidesszel, és különösen a szervezet elnökét, Farkas Flóriánt bírálták. Farkas Flórián teljesen eltávolodott a cigányságtól - mondta Bihari Endre, a párt egyik vezetője. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Lungo Drom vezetője, aki egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is, utoljára az 1998-as választásokon járt a vidéki roma szervezeteknél. S most egy cigányellenes politikát folytató párttal köt szövetséget - tette hozzá a politikus.

A DRP szerint a Fidesznek az a célja a Lungo Drommal kötendő szövetséggel, hogy ezzel tegye szalonképessé a MIÉP-pel való koalíciót. Hiszen mind az EU-t, mind az Egyesült Államokat lecsendesítheti azzal, ha soraikban fel tud mutatni néhány roma politikust.

A DRP programjait összegezve Bihari Endre kijelentette, hogy az országban 700 iskolában különítik el a cigány gyerekeket a többségtől. Ezért fontosnak tartják a roma gyerekek képzésének javítását. A foglalkoztatáspolitikára kitérve, Bihari sajnálatosnak nevezte, hogy a cigányok foglalkoztatására a közhasznú munkát találta ki a politika ahelyett, hogy a munkaügyi központokban roma koordinátorok segítenék a cigányok munkába állását. Programjukban ezt szeretnék pótolni. Hasonlóan nagy figyelmet szentelnek a lakásépítésre és az egészségügyre.

A roma párt vezetői közölték, hogy pártjuk nem etnikai párt, hiszen nem cigány jelölteket is indítanak a választásokon. Ráadásul a szegénység nem etnikai kérdés, ugyanakkor annak felszámolása nem különíthető el a romakérdéstől. A DRP eddig 136 választási körzetben állított jelölteket. Amennyiben bekerülnek a parlamentbe, úgy baloldali értékeket valló párttal lépnének együttműködésre.

Korábban:

Két biztos roma befutó a Fidesz listáján

Bohus Péter