Az egyházak készülnek a választásokra

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának föltett szándéka, hogy a választásokkal kapcsolatban körlevelet ad ki - nyilatkozta Veres András. A püspöki kar titkára egyelőre nem tudta megmondani, mikorra lesz kész a levél.

Az áprilisi választásokra egyébként más egyházak is készülődnek. A Mazsihisz nem kíván körlevelet kiadni. Mint Zoltai Gusztáv ügyvezető elmondta: szervezetük vallási, így politikai kérdésekbe nem kívánnak beleszólni. Maximum felhívják híveik figyelmét: menjenek el szavazni, mert ez állampolgári kötelezettségük - jelentette ki Zoltai Gusztáv. A Hit Gyülekezete híveire bízza, kire is szavazzanak, s egyelőre ők sem kívánnak levélben fordulni a gyülekezetekhez - nyilatkozta Morvay Péter. A szóvivő hozzátette: álláspontjuk, hogy bármelyik pártra voksolhatnak a hívek, amelyik nem képvisel agresszív nacionalizmust, vallási intoleranciát vagy antiszemitizmust. A reformátusok még nem tudják, kiadnak-e körlevelet ez alkalomból - tudta meg a Magyar Hírlap Csoma Árontól, a református zsinat szóvivőjétől.

Tegnap ért véget a Katolikus Püspöki Konferencia háromnapos téli ülése. Az egyházi vezetők többek között arról is döntöttek: a közeljövőben szakértők bevonásával körlevelet dolgoznak ki különböző bioetikai kérdésekről. A mai napig is heves viták dúlnak világszerte például az abortuszról, a mesterséges megtermékenyítésről vagy a klónozásról. Körlevelükkel útmutatást kívánnak adni a katolikus híveknek - mondta Veres András püspök.