Farkas Flórián méltatlannak tartja a támadásokat

Teljes az egyetértést a cigányok és a kormány között - közölte Farkas Flórián roma politikus. A kijelentést annak apropóján tette, hogy az igazságügy-miniszter ünnepségen méltatta az öszöndíjban részesülő roma tanulókat. Ebben az esztendőben egyetlen roma ösztöndíj-kérelmét sem utasították el. Farkas Flórián méltatlannak nevezte, hogy roma szervezetek támadták, mert szervezetével csatlakozott a Fidesz-MDF választási együttműködéshez.

Ebben az évben egyetlen - a formai kritériumoknak megfelelő - cigány fiatal pályázatát sem utasították el - mondta Dávid Ibolya igazságügyi miniszter, azon az ünnepségen, amelyet az ösztöndíjban részesülő roma diákok tiszteletére tartottak hétfőn.

Az IM, az oktatási tárca valamint különböző alapítványok az idén 500 millió forintot osztanak szét a cigány kisebbséghez tartozó tanulók támogatására. A 2001/2002-es tanévben összesen 12 588 fiatal részesül valamilyen ösztöndíjban (tavaly 7580, előtte 2881-en). Közülük a legtöbben - 6995-en - az általános iskolai tanulmányukhoz kaptak segítséget, 4352-en középiskolai tanulmányaikhoz, míg 1241 diák főiskolai vagy egyetemi tanulmányához kap pénzbeli segítséget.

A cigány fiatalok a leginkább a humán tárgyakat részesítik előnyben továbbtanulásnál - mondta Dávid Ibolya. A legnépszerűbb szakok a pedagógia és a szociális pálya, és évről-évre egyre többen jelentkeznek a jogi és az orvosi egyetemre is.

A romák iskolázását segítő, további programok között említette az Ózdon és a Szolnokon épülő kollégiumokat. Báthory János, a Nemzeti Etnikai és Kisébbségügyi Hivatal (NEKH) elnöke szerint szükség van a felvételi előkészítő programok kiterjesztésére is. A hivatal vezetője úgy fogalmazott, hogy erőltetett menetben kell megoldani a roma fiatalok taníttatását.

Farkas Flórián, a Lungo Drom cigányszervezet, és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint teljes az egyetértés a minisztériumok, a kormány és a romák között. "A vidéket járva azt tapasztalom, hogy a program hatására, egyre nagyobb elszántsággal íratják be az iskolába a romák a gyerekeket" - mondta.

Az [origo] felvetésére, hogy a múlt héten, miután bejelentette, hogy választási együttműködést írt alá a Fidesszel több roma szervezet is cigányellenesnek nevezte, Farkas Flórián nem kívánt reagálni. Szerinte méltatlan vádak érték. Az elmúlt időszak bizonyítja, hogy a Lungo Drom sokat tett a cigányságért - mondta.

Bohus Péter