A Happy End viszi a Fidesz és az MDF kampányát

Az [origo] információi szerint az MDF és a Fidesz képviselőinek, illetve társszervezeteiknek a kormánymegrendeléseiről ismertté vált Happy End Kft. szervezi a kampányát. A választásra készülődő pártok között végzett körkérdésünkből kiderül, hogy a pártok elsősorban a négyéves ciklus során jól bevált kapcsolataikat bízzák meg a kampány lebonyolításával.

Az [origo] információi szerint az MDF és a Fidesz képviselőinek a Happy End Kft szervezi a kampányát. A társaság részt vett a Fidesz korábbi választási kampányainak lebonyolításában, és azóta többször is elnyert állami pályázatokat, például az országkép formálására. Korábbi vezetője Wermer András, akit a miniszterelnök és a Fidesz nem hivatalos média tanácsadójaként tartanak számon. A képviselőjelöltek azonban eltérhetnek a "hivatalos irányvonaltól".

Arra a kérdésünkre, hogy a Happy End Kft. lesz-e Fidesz-MDF kampányának kizárólagos lebonyolítója, Rogán Antal, a Fidesz alelnöke közölte: nem mond sem igent, sem nemet. Ez nem az ő feladata - mondta.

- A Fidesz kampányfőnöke Kövér László, aki saját hatáskörében dönt a kampány lépéseiről. Ezekről tájékoztatja az elnökséget - mondta a Fidesz alelnöke.

Várhatóan a szocialisták is egyetlen céget bíznak meg a kampány lebonyolításával. Gál J. Zoltán, az MSZP kampányfőnöke ugyanakkor közölte, hogy egyelőre még nincsen döntés a kivitelező cégről, így az is elképzelhető, hogy többen vesznek részt majd a munkában. A kiválasztás jelenlegi fázisában annyi tudható, hogy magyar cég lesz a befutó.

A választási stratégia előrehaladott állapotban van, a jelöltek személyét is kiválasztottuk már - mondta a figyelmet a szocialisták kampányfőnöke. Jelenleg a célcsoportok kiválasztása zajlik, hogy mely társadalmi réteg(ek)nél a legerősebb a MSZP. Azt szeretnénk, ha az utcán jól látható, figyelmet felkeltő reklám lenne az MSZP kampánya - mondta Gál J. Zoltán.

Az SZDSZ nem bízott meg egyetlen céget sem azzal, hogy szervezze meg a kampányt. Horn Gábor, a szabad demokraták kampányfőnöke az [origo]-nak elmondta, hogy az egyéniben induló jelöltek saját csapatukkal dolgoznak, ám az országos kampányt szakértők bevonásával, központilag szervezi az SZDSZ.

Külön szakértői csoportok foglalkoznak a reklámmal, amit egy "vizuális csapat" készít, más csoport foglalkozik a tartalmi kérdésekkel. Ezek a szakemberek azonban nem egyetlen céghez köthetők. Az egyéniben indulók a központból kapják meg a vizuális elemeket, a logókat, amelyeket felhasználhatnak a kampány során.

A MIÉP nem bizalmatlanságból, de nem bízza egyetlen cégre sem a kampányát. Győri Béla, a párt szóvivője azt mondta, hogy háromfős csapat (amelyet Papolczy Gizella országos, Szabó István fővárosi kampányfőnök és a szóvivő alkot) tervezi, szervezi a MIÉP kampányát. A MIÉP rendelkezik sajtóorgánummal, amelynek révén komoly ismeretségi kört alakított ki, amelyet a kampány során felhasználnak.

Az [origo] megkereste az FKGP-t is, de ott csak annyit közölték, hogy kampányfőnökük szabadságon van.

Bohus Péter