Két újabb kórház került csődhelyzetbe

Csődbiztost rendelnek ki a fővárosi Jahn Ferenc Kórházba, míg a Nyírő Gyula Kórháznak intézkedési tervet kell készítenie. A két intézmény gazdasági helyzete lesz a mára összehívott rendkívüli egészségügyi bizottsági ülés témája. Bár egyelőre csak e két budapesti kórháznál jelezték hivatalosan a kritikus helyzetet, információink szerint rövidesen egyre több intézménynek lesz hatvan napon túli tartozása.

A fővárosi Jahn Ferenc Kórházban csődbiztosnak kell közreműködnie a gazdasági helyzet rendezése érdekében, a Nyírő Gyula Kórháznak pedig intézkedési tervet kell készíteni - értesült a Népszava. Információink szerint éppen ezért rendelt el rendkívüli ülést a főváros egészségügyi bizottsága.

A soron kívüli intézkedésekre azért volt szükség, mert novemberi jelentésükben a két intézmény jelezte, hatvan napon túli tartozásuk van, melyet nem tudnak rendezni. A Jahn Ferenc Kórházban ráadásul pillanatnyilag igazgató sincs, így mindenképpen szükséges a külső segítség. Az intézmény egyébként 195 millió forintos tartozása már több mint két hónapja lejárt, a Nyírő Gyula Kórháznak 12 milliós a rég lejárt kinnlevősége. Szakemberek szerint elsősorban nem is az öszszeg nagysága jelzi a helyzet tragikusságát, hanem az, hogy van 60 napon túl is tartozás.

A hatvan napon túli tartozás ugyanis azt jelenti, hogy az intézmények már arra is képtelenek, hogy átcsoportosítsák adósságaikat: azaz a bevételekből legalább a két hónapnál régebben lejárt kintlevőségeiket rendezzék.

A Nyírő Gyula kórház december elsején kinevezett igazgatója, dr. Falus Ferenc szerint megválasztásakor még ő sem tudta, hogy ennyire rossz a helyzet.

- A jelentések szerint a rendkívüli adósságokat egyértelműen az év eleji béremelések okozták: a 40 ezer forintos minimálbér, illetve a bérfeszültségek elkerülése miatti további emelések összesen 170 millió forintos fedezetlen többletet jelentettek a kórháznak. Ezzel egy időben még két régebbi kártérítési per számláját is idén kellett rendezni, ez 40 millió forint volt. Komoly bevételkiesést okozott két osztály ideiglenes bezárása is - nyilatkozta dr. Falus Ferenc. Az igazgató szerint nem a harminc, illetve a hatvan napon túli tartozások mutatják a valós gazdasági helyzetet: az a lényeges, hogy a szállítók felé pontosan mekkora számlát nem tud az intézmény kiegyenlíteni. Pillanatnyilag ugyanis úgy tűnik, csakis idő kérdése, hogy a meglévő adósság pontosan mikor csúszik át a határidőn túlra.

A szakemberek is egyetértenek abban, hogy a jelenlegi állapotokat tekintve kizárólag napok, hetek kérdése, mikor jut mind több kórház odáig, hogy már most is ugyanúgy létező adósságállománya átkerül a "hatvan napon túl lejárt" kategóriába. Hivatalosan ugyanis akkortól számíthat sürgős külső segítségre.