Megállapodás a lelkészek bérének állami kiegészítéséről

Keddtől biztossá válik, azoknak a kistelepüléseken dolgozó lelkészeknek a fizetés-kiegészítése, akik támogatására a kormány január elsejétől ígéretet tett. Összesen mintegy 1,35 milliárd forintot szán a kormány a jövedelempótlékra.

A kormány és az egyházak képviselői kedden a Parlamentben aláírják azt a megállapodást, amelynek értelmében a kistelepüléseken dolgozó lelkészek január 1-jétől állami fizetés-kiegészítést kaphatnak. A jövedelempótlék az ötezer főnél kisebb településeken dolgozó egyházi alkalmazottakat érinti.

Ezen települések egyházfenntartó ereje ugyanis elmarad a szükségestől - indokolták az intézkedést az illetékesek. Az összeg várhatóan havi 20-30 ezer forint lesz, de legfeljebb a mindenkori minimálbér hatvan százalékát érheti el.

A Magyar Katolikus Egyház 980 millió, a református egyház 273 millió, az evangélikus egyház 46 millió, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 35 millió, a történelmi kisegyházak pedig 15 millió forint állami hozzájárulásban részesülnek. A Mazsihisz jelezte, hogy erre a juttatásra nem tart igényt, mivel a kisebb vidéki településeken nincsenek hitközségeik. Ezért a kormány a pénzt a zsidó temetők fenntartására fordítja.

A megállapodást a kormány részéről Semjén Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Balog Zoltán, a miniszterelnök egyházi főtanácsadója írja alá.