Stumpf István kancelláriaminiszter elhárítja a felelősséget azzal kapcsolatban, hogy az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) az M1-M15-ös autópálya információs kábelhálózata megépítését egy olyan cégnek tette lehetővé, amely fővállalkozóként azt előre értékesítette, a munka elvégzését pedig alvállalkozókra bízta. A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy a Rácz Gábor vezette Dach Holding '94 Kft. az Infigate Hungary Távközlési Kft.-nek értékesítette az M1-M15-ös nyomvonalán futó informatikai kábelhálózatot.

Egyelőre nem ismert, hogy az Állami Autópálya-kezelő Rt., amely a nyomvonal tulajdonosa, miért kötött olyan jogügyletet, amelyből a piaci hasznot majdan egy gazdasági társaság fölözheti le. (A közbeszerzés mellőzését egy 1999-es és 2000-es kormányrendelet teszi lehetővé.) Mint azt korábban megírtuk, aligha született jó döntés az először Stumpf által még üzleti titokként kezelt ügyben: az építkezés áll, az alvállalkozók sorban állnak pénzükért (MH, 2001. nov. 15.).

A Dach garantálta az Infigate Hungary Távközlési Kft. számára az útjogokat és megvalósítási feltételeket ahhoz, hogy az M1-M15-ös nyomvonalán az informatikai kábelhálózatot megvalósítsa - áll a német érdekeltségű társaság lapunknak írt levelében. Az Infigate magyarországi leányvállalatát tavaly azért hozták létre, hogy megépítse és értékesítse saját közép-kelet-európai üvegszálas hálózatát.

Stumpf István nem tudott arról, hogy az M1-es autópálya kábelfektetését végző Dach Holding Kft. előre eladta volna a kábelhálózatot - válaszolta lapunk kérdésére a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter titkára. A kancelláriaminisztertől "ez nem várható el, hiszen az Állami Autópálya-kezelő Rt. többszörös tulajdonoson keresztüli leánytársasága a Magyar Fejlesztési Banknak" - áll a levélben. Hogy a nehezen követhető rendszer kialakulásáért ki felel, arról nem esik szó a válaszban.

(A kancelláriaminiszter felügyeli a Magyar Fejlesztési Bankot, amely 100 százalékos állami tulajdonban van, és teljes egészében birtokolja a Nemzeti Autópálya Rt.-t. Az Állami Autópálya-kezelő Rt. szintén a magyar állam tulajdona).

Stumpf István Keller László képviselőnek adott válaszában korábban azt írta, hogy a Dach Holding maga tett üzleti ajánlatot, miszerint az autópályához szükséges kábeleket ingyen fekteti le, cserébe a fővállalkozó a későbbiekben bérbe kapja a kábelek egy részét. A kancelláriaminiszter akkor még úgy látta, hogy "az állam számára ez nyilvánvalóan előnyös" (MH, 2001. 11. 15.).

A Magyar Hírlapban megjelent cikket követően Stumpf már arról számolt be a képviselőnek, elképzelhető, hogy a Dach nem fog szerződésszerűen teljesíteni.

Az Infigate nemzetközi összeköttetést és kolokációs szolgáltatást nyújt a Közép- és Kelet-Európában megjelenő cégeknek. A kínált szolgáltatás nemzetközi sávszélességet, nemzetközi optikai hullámhosszt, TeleHotel és Webhosting szolgáltatást foglal magában. További értéknövelt szolgáltatások fejlesztés alatt állnak.

Az Infigate GmbH vállalati központja a németországi Essenben található. A cég további öt országban alapított leányvállalatokat: Bécsben, Budapesten, Prágában, Pozsonyban és Varsóban - Budapesten és Prágában TeleHotel szolgáltatásokkal egészül ki tevékenysége.

,Az Infigate tavaly nyáron és szeptemberben hosszú tárgyalásokat folytatott a nemzetközi üvegszálas kábelhálózat Budapest és Bécs közötti szakaszának kiépítésére" - írja a Magyar Hírlapnak a cég. "Tárgyalásaink célja annak felmérése volt, melyik kivitelező céggel együttműködésben lehet a hálózat megvalósítását biztosítani" - áll a levélben.

Ebben azt is közölték, hogy a Dach Holding '94 Kft. a velük szembeni eddigi szerződéses kötelezettségeit teljesítette.

Kérdés, hogy az állam és a távközlési cég között fővállalkozóként milyen tényleges tevékenységet folytat a Dach - amely a közelmúltban a Vasas többségi tulajdonosa is lett -, ha egyszer a német cég finanszírozza és alvállalkozók kivitelezik a munkát.