Elfogadták a képviselők a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló parlamenti határozatot. A kormány ezután parlamenti jóváhagyás nélkül hajthat végre átcsoportosításokat a balkáni magyar kontingensek között. A határozat értelmében a műszaki kontingens helyett konkrét katonai feladatok végrehajtására alkalmas, erősebb felszerelésel ellátott egységeket vezényelnének a Balkánra.

A kétharmados törvényt 316 képviselő támogatta, 15 szavazott nemmel, és négyen tartózkodtak. A javaslat értelmében a kormány felhatalmazást kapna, hogy a jóváhagyott kereteken belül az SFOR, a KFOR és a Task Force Fox békefenntartó műveletek keretében, az ország lehetőségeinek és érdekeinek, valamint a NATO igényeinek figyelembe vételével szabhassa meg a magyar kontingensek létszámát, feladatkörét és települési helyét.

A létszámkeret a jelenlegi 550 helyett 850-re nő. A létszámnövelés és az erők átcsoportosítása egyebek mellett azért vált szükségessé, mert az Egyesült Államok jelezte, hogy erői nagy részét elvonja a terrorizmus elleni küzdelem, valamint az ország megerősített védelme.

A törvényjavasltaot korábban élesen bírálta az MSZP és a MIÉP. Bársony András szocialista képviselő, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója korábban elmondta: nem lenne szerencsés korlátlanul kibővíteni a kormány lehetőségeit. A kifogások között szerepelt az is, hogy a javaslat az egyéb, jövőben megalakuló NATO-kötelékekre vonatkozóan is felhatalmazást adna. A politikus szerint nem adható előre felhatalmazás olyan szervezetre, amelyről nem tudni, milyen kötelezettséggel járna az abban aló részvétel. "Szükség van a parlamenti ellenőrzésre" - utalt Bársony egy olyan alkalomra, amikor a honvédelmi tárca illetékesei egymásnak ellentmondó információt adtak két órán belül.

Korábban:

Összefoglaló a kedden elfogadott törvényekről

Maratoni szavazással zár az Országgyűlés