Mádl Ferenchez fordul a Fővárosi Bíróság elnöke

A társadalmi szervezetek és alapítványok nyilvántartásba vételére vonatkozó törvénymódosítás, melyet kedden fogadott el az Országgyűlés, bizonyos részeiben sértheti a személyes adatok védelmének alkotmányos jogát - véli Gatter László. A Fővárosi Bíróság elnöke ezért levélben fordult a köztársasági elnökhöz.

Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke szerdán levélben fordult Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz, mert véleménye szerint alkotmányos jogokat sért a kedden az Országgyűlés által elfogadott, a társadalmi szervezetek és alapítványok nyilvántartásba vételére vonatkozó rendelkezések módosításáról szóló törvény - tudta meg az [origo] a bíróság sajtóosztályán.

Gatter László szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írja: azért fordult Mádl Ferenchez, hogy az államfő, élve alkotmányos felhatalmazásával, küldje vissza megfontolásra az elfogadott törvénymódosítást az Országgyűlésnek. Az elnök elképzelhetőnek tartja, hogy az Alkotmánybíróságot is föl kell keresni, hogy megállapítsák: a módosítás törvénysértő.

A Fővárosi Bíróság szerint az említett törvény egyes részei sérthetik a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos alapjogokat: betekintést engedne olyan iratokba is, amelyekben személyes adatok szerepelnek. Ezenkívül a megállapított határidőkkel jelentősen korlátozná a kérelmezők lehetőségeit is.

Ajánlat:

A törvényjavaslat eredeti szövege
(Az Országgyűlés honlapján)