Előzetes normakontrollt kér a földtrövényekről az MOSZ

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége szerdán Budapesten megtartott ülésén úgy határozott, hogy felkéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt az Országgyűlés által kedden elfogadott földtörvények előzetes alkotmányossági normakontrolljának kezdeményezésére.

A testületi ülést követően Filipsz László, a MOSZ titkára elmondta: az elnökség állásfoglalása szerint a törvények - különösen az úgynevezett előhaszonbérleti jog kiterjesztésével - alkotmányellenesen elvonják a földtulajdonosok rendelkezési jogát, a lehetőségét annak, hogy ki-ki maga döntsön arról, kinek is engedi át tartósan földje használatát.

A MOSZ elnökségének értékelése szerint a törvények elfogadásában a kormánykoalíciót nem a mezőgazdaság érdekei, hanem politikai motivációk vezették. A mezőgazdasági érdekképviselet szerint a cél az volt, hogy megfosszák a szövetkezeteket és a gazdasági társaságokat legfőbb termelőeszközüktől, a földtől.

A Nemzeti Földalap elővásárlási és különösen a gazdaságilag és jogilag is értelmezhetetlen előhaszonbérleti joga - aminek alapján az alap jelölheti ki a föld haszonbérlőjét - a MOSZ szerint nem más, mint a politikai klientúraépítés eszköze, az alkotmányos elvek és jogok semmibe vételével.