Tömeges megbetegedés Szolnokon

Még nem ismert, hogy mitől betegedett meg mintegy 170 diák és felnőtt Szolnokon. Csütörtök este az ÁNTSZ helyi irodáját értesítették a tömeges rosszullétek miatt. A vizsgálatok eredményeire még várni kell.

Százhatvanhét diák és négy pedagógus jelentett beteget pénteken a szolnoki Kodály Zoltán Általános Iskolában. A tömeges rosszullétek oka egyelőre nem ismert - tájékoztatotta az MTI-t Kovács László, az ÁNTSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvosa.

A hányással, hasmenéssel járó betegség miatt tizenként gyereket a szolnoki Hetényi Géza kórház gyermek-fertőzőosztályán ápolnak. A gyerekek állapota kielégítő - mondta az [origo]-nak Szabados Katalin osztályvezető orvos. A karácsonyt várhatóan már otthon tölthetik.

A kórházban nem zárják ki a vírusos megbetegedést, de a megbetegedés okát még nem ismerik. A gyerekek a hányás okozta kiszáradás miatt infúzióra kerültek, és azóta jobban vannak.

Az ÁNTSZ csütörtökön az esti órákban kapott értesítést az ügyről. A megbetegedések okának kiderítésére pénteken reggel azonnal megkezdődött a vizsgálat. Elsőként az iskola melegítő konyháját, az ott dolgozókat, illetve a mosogatás, takarítás körülményeit ellenőrizték a szakemberek. A mintavétel után az első eredmények 48 óra múlva lesznek ismertek.

Az iskolát ellátó szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közétkeztetési Alapítvány főzőkonyhája egy másik iskolának és egy intézménynek is szállít ebédet, ám ott nem történtek hasonló megbetegedések. Mindezek ellenére pénteken hideg ételt kaptak a Kodály iskola tanulói.

Az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa arra hívta fel az érintett szülők figyelmét, ha a legkisebb rendellenességet is tapasztalják gyereküknél, forduljanak a háziorvosukhoz.