Aláírták a magyar-román egyetértési nyilatkozatot

Orbán Viktor magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök szombaton aláírta a két kormány közötti egyetértési nyilatkozatot a kedvezménytörvényről és a kétoldalú együttműködésről.

A megállapodás rögzíti, hogy a két ország támogatja egymást az euroatlanti integrációs folyamatban.

A kedvezménytörvénnyel kapcsolatban több ponton szó szerint átveszi a dokumentum az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait. Ez vonatkozik a konzulátusok és az ajánlószervezetek szerepére, a magyarigazolványok kiadásának kritériumaira, adattartalmára is.

Az aláírást követően elmondott nyilatkozatukban a felek egyetértettek abban, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban felvetődött román aggályokat.

A két fő részből álló megállapodás a többi között rögzíti: a román állampolgárok - nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül - azonos feltételek mellett vállalhatnak munkát Magyarországon.

Az ötoldalas, angol nyelvű dokumentumban szerepel, hogy a magyarigazolványok kiadására csak a Magyar Köztársaság területén van lehetőség, illetve ezzel összefüggésben a romániai magyar külképviseleteken, konzulátusokon. Romániai magyar szervezetek Románia területén nem adhatnak ki olyan ajánlásokat sem az igazolványra, amely a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozik - írta az MTI.

A nyilatkozatban a magyar kormány vállalja, hogy a kedvezménytörvény 2002. január 1-i életbe lépésétől számított fél éven belül megvizsgálja a jogszabály-módosítás esetleges szükségességének lehetőségét.

A kedvezménytörvényt a román fél több ponton bírálta. Adrian Nastase novemberben Orbán Viktorhoz írt levelében konkrét módosítási javaslatokat terjesztett elő. Orbán azonban válaszában közölte: a kedvezménytörvényt nem kell módosítani. A végrehajtási rendeletről azonban hajlandó volt tárgyalni.