Az elmúlt fél évben csökkentek a bűncselekmények Budapesten

Kökényesi Antal, Budapest rendőrfőkapitánya 2001. június 28-ától a főváros teljes területére kiterjedő fokozott bűnügyi, közbiztonsági és idegenrendészeti ellenőrzést rendelt el. Ennek keretében december 21-én huszonhatodik alkalommal került sor a főváros területén - 152 fő rendőr részvételével - fokozott rendőri ellenőrzésre.

Az ellenőrzés elsődleges célja a közterületen elkövetett jogsértések megelőzése, a szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás, vagy figyelmeztető jellegű, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmények elkövetésének visszaszorítása, a folyamatos demonstratív rendőri jelenléttel a bűnözők közterületről való kiszorítása, a főváros területén elkövetett rablások megelőzése és eredményesebb felderítése - tudatta honlapján az ORFK. További cél - különös tekintettel az év végi ünnepekre - a zseblopások, alkalmi lopások, gépkocsi feltörések, illetve Budapest lakosságának biztonságérzetét irritáló bűncselekmények számának csökkentése. A főváros területén elrendelt fokozott ellenőrzés kiemelt területei a szórakozóhelyek, az éttermek, a bárok, a diszkók, valamint az idegenforgalom szempontjából frekventált helyek, nagyobb bevásárlóközpontok, piacok és pályaudvarok.

A fokozott ellenőrzést a Budapesti Rendőr-főkapitányság központi és helyi szerveinek személyi állománya, a Belügyminisztérium Határőrség, a Pénzügyminisztérium Vám-és Pénzügyőrség, az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Kereskedelmi Felügyelőség és a Munkaügyi Felügyelőség munkatársainak segítségével hajtotta végre.

A fokozott ellenőrzés elrendelésének kezdetétől, azaz 2001. június 28-adikától 2001. december 21-edikéig a főváros területén 12.798 fő került igazoltatásra, 43 főt hatályos elfogatóparancs alapján fogtak el és állítottak elő. Az ellenőrzött járművek száma 1650 volt. Külföldiekkel kapcsolatban 112 fő esetében került sor előállításra, 11 fővel szemben büntető eljárást kezdeményeztek - tudatta az ORFK.

A fokozott ellenőrzés hatására a tavalyi év ezen időszakához viszonyítva az akciósorozat eredményeképpen csökkent a fővárosban elkövetett bűncselekmények száma.