Medgyessy aggályosnak tartja a magyar-román megállapodást

Miután a két ország miniszterelnöke szombaton aláírta a magyar-román egyetértési nyilatkozatot a kedvezménytörvényről és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről, a szocialista miniszterelnök-jelölt Nastase román kormányfővel folytatott megbeszélésein azt mondta: tart attól, hogy kaotikus állapotok alakulhatnak ki a feketemunka ellenőrizhetősége terén. Medgyessy Péter hozzátette, hogy ezt követően hasonló megállapodás megkötésére tarthat igényt Ukrajna, Szerbia vagy Szlovákia is.

Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt üdvözölte a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos román-magyar megállapodás tényét, ugyanakkor tartalmát illetően aggályokat fogalmazott meg. A szocialista miniszterelnök-jelölt szombaton Budapesten találkozott Adrian Nastase román miniszterelnökkel. A megbeszéléseken részt vett Kovács László, az MSZP elnöke is.

Medgyessy kérdésesnek nevezte, hogy a Magyarországon alkalmi és idénymunkából élő félmillió ember talál-e majd munkát a kedvezményes munkavállalásról szóló szabályok életbe lépése után. Véleménye szerint kaotikus állapotok alakulhatnak ki a feketemunka ellenőrizhetősége terén.

Medgyessy Péter szerint minden tisztességes politikusnak arra kell törekednie, hogy a magyar bérek közeledjenek az európai uniós fizetésekhez, ám ebben a helyzetben óriási bérverseny lesz, amely negatívan érintheti a magyar fizetések színvonalát. A szocialista miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy ezt követően igényt tarthat hasonló megállapodás megkötésére Ukrajna, Szerbia vagy Szlovákia is.

A miniszterelnök-jelölt elmondta:  a találkozón szóba került az MSZP választási programja és a szocialista párt, illetve a román szociáldemokrata párt közötti együttműködés kérdése. Romániának minél hamarabb be kellene lépnie a NATO-ba, amihez a szocialisták támogatást nyújtanak - mondta, és hozzátette: "Örülnénk annak is, ha Románia európai uniós ország lenne." Nastase köszönetet mondott azért, hogy az MSZP nem írta alá azt a kezdeményezést, hogy Románia és Bulgária nélkül történjen az Európai Unió bővítése az első körben.