Fidesz-MSZP szópárbaj a magyar-román megállapodásról

Alighogy aláírták a magyar-román kétoldalú együttműködési megállapodást a két ország miniszerelnökei, az egyezség tartalma politikai vihart kavart Magyarországon. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt - aki találkozott a román kormányfővel az aláírás után - aggodalmának adott hangot a romániai vendégmunkások szezonális munkavállalásának engedélyezése miatt. Némth Zsolt külügyi államtitkár szerint viszont az MSZP fölöslegesen riogatja az embereket.

Magyarországon a külföldiek munkavállalása szabályozott, tehát minden polgár munkahelye biztosított lesz úgy a jövőben, mint a múltban  is - tartalmazza az a vasárnapi közlemény, amelyet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára juttatott el az MTI-hez.


A politikai államtitkár mindezt  Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelöltnek a magyar-román egyetértési megállapodáshoz fűzött szombati véleményére reagálva közölte, és megdöbbenésének adott hangot.


Medgyessy Péter Adrian Nastase román miniszterelnökkel folytatott szombati, budapesti találkozóját követően kérdésesnek nevezte, hogy a Magyarországon alkalmi és idénymunkából élő félmillió ember talál-e majd munkát a kedvezményes munkavállalásról szóló szabályok életbe lépése után.


A szocialista miniszterelnök-jelölt abbéli félelmének is hangot adott, hogy ezt követően "nincs megállás", mert igényt tarthat hasonló megállapodás megkötésére például Ukrajna, Szerbia vagy Szlovákia is.
Németh Zsolt közleménye szerint "sajnálatos, hogy Medgyessy Péter az emberek felesleges riogatásával saját rövid távú kampánycéljait fontosabbnak tartja a nemzetpolitikai érdekeknél".


Az ismertetés kitér arra, hogy a  szezonális munkavállalás kiszélesítéséről Romániával megkötött megállapodás nem kötelezi Magyarországot a többi szomszédjával szemben.


- Egyfelől azért, mert Románia esetében mindezt külön egyezmény szabályozza, másfelől azért, mert ilyen igényt nem is fogalmaztak meg - olvasható a közleményben.


Németh Zsolt tudatta azt is, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt eljárását sajnálatosnak tartja, mert a megállapodás aláírásának előestéjén a kormány egyeztetett a parlamenti pártok képviselőivel, így Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével is.


A külügyi államtitkár közleményében kifejezésre juttatta: bízik abban, hogy az MSZP továbbra is támogatja a 2002. január elsején hatályba lépő törvényt, amely "hozzájárul a határon túli magyarság szülőföldjén történő megmaradásához, a nemzet felemelkedéséhez".


Kiss Péter szocialista frakcióvezető-helyettes szerint Németh Zsolt külügyi államtitkárnak a románok magyarországi munkavállalásáról tett nyilatkozata a hozzáértés hiányáról tanúskodik, és jelzi, hogy a kormánypárti politikus nem ismeri a helyzetet.


Az ellenzéki politikus úgy látja: Németh Zsolt állításával ellentétben már most is gondot okoz az országban a magyar dolgozók elhelyezkedése.Mint mondta: ez a román vendégmunkások beáramlásával csak rosszabb lesz.


Kiss Péter, aki a Horn-kormányban munkaügyi miniszter volt, felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország munkaerőpiaca harmada, mint Romániáé.


- Románia európai uniós csatlakozása azért késhet, ahogy ezt már többször is kinyilvánították, mert az EU még nem talált megoldást a román munkaerő kapcsán felmerülő kihívásokra. Ha ez ott is gond, végig kellett volna gondolni, hogy Magyarországon mi fog történni - vélekedett az ellenzéki képviselő.


Megjegyezte azt is: jelenleg Magyarországon a regisztrált munkanélkülieken kívül 648 ezer olyan ember van, aki már kiszorult a munkanélküli ellátásból.


Kiss Péter álláspontja szerint egy kormányzati látszatsikerért óriási árat kell fizetnie a magyar lakosságnak, mert a kormány példátlan módon, egyoldalúan megnyitotta hazánk munkaerőpiacát Románia előtt.
- Ma még a kölcsönösségen alapuló munkaerő-piaci nyitás is meggondolatlan lépés lenne - fűzte hozzá a szocialista politikus.


Kiss Péter szavai szerint, ha már a kormány előzetesen nem végeztetett hatásvizsgálatokat és alapos szakmai elemzéseket arról, hogy egy ilyen döntés milyen helyzetet idézhet elő az országban, akkor azt legalább utólag meg kellene tennie.


- Vagy az nem igaz, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott, miszerint a szerződés alapján kiterjesztik a kedvezményes munkavállalást a romániai románokra is, vagy az nem igaz, amit
Németh Zsolt mondott, hogy ez a döntés nem fog hátrányt okozni a magyar munkavállalóknak - szögezte le.

Korábban:

Medgyessy aggályosnak tartja a magyar-román megállapodást
(2001. december 22.)

Aláírták a magyar-román egyetértési nyilatkozatot
(2001. december 22.)