Az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódó közleményt aláíró ügyészi kamarai elnököt visszahívta beosztásából a legfőbb ügyész helyettese. Hegedűs András a Budaörsi Városi Ügyészség vezetője volt.

A legfőbb ügyész helyettese december 22-iki hatállyal visszavonta Hegedűs Andrásnak, a Budaörsi Városi Ügyészség vezetőjének vezető ügyészi kinevezését - erősítette meg az MTI-nek a Népszabadság információját Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. A szóvivő a kinevezés visszavonásának indoklásáról nem tudott felvilágosítást adni az MTI-nek.

A Népszabadság cikkében utal arra, hogy múlt hét szerdán az igazságszolgáltatás tekintélyének megóvása és erősítése érdekében írt közleményt aláírta az Ügyészek Országos Egyesülete is, amelynek Hegedűs András az elnöke. A nyilatkozatban megállapították, hogy napjainkban az igazságszolgáltatás függetlensége veszélyeztetett - áll a Népszabadságban.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a nyilatkozattól elhatárolódott Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, valamint Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese is. Solt Pál akkor elmondta: közös nyilatkozatot megismerő megyei bírósági elnökök a bíróságok meglevő függetlenségét a jogállam olyan értékének tekintik, amelyet kétségbe vonni súlyos hiba.

Teljes értetlenséggel állok az ügyészeknek és az ügyvédeknek az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos nyilatkozata előtt - szögezte le akkor Solt Pál ügyészek és ügyvédek szakmai szervezeteinek közleményére reagálva az MTI-nek. Az igazságszolgáltatást megtestesítő bírói hatalmi ágról, a vele szoros kapcsolatban levő, mégis rajta kívül állók ilyen, megítélésem szerint átgondolatlan és ezért felelőtlen megnyilvánulása csak arra alkalmas, hogy fokozza a bírói függetlenséggel kapcsolatos, napjainkban eléggé gyakori téves elképzeléseket - fogalmazott akkor Solt Pál.

Az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőinek közös közleménye szerint ugyanis napjainkban veszélyeztetett az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág függetlensége. Solt Pál szerint azonban súlyos félreértés az igazságszolgáltatás alapvető tevékenységének, az ítélkezésnek a függetlenségét összetéveszteni vagy összekeverni a bíróságok szervezeti és pénzügyi kérdéseivel. Kifejtette: az ügyvédi szervek és az ügyészi egyesület vezetőinek közös közleménye ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a kormány részéről az ítélőtáblák, illetve a bírósági költségvetés kérdésében elfoglalt álláspont befolyásolja a bírói hatalmi ág függetlenségét.

- Súlyosan sérti a kizárólag a törvényeknek és saját meggyőződésüknek alárendelt bírákat, és visszautasítandó az a feltételezés, hogy ítélkezési tevékenységük függetlenségét ezek a kérdések befolyásolják - hangsúlyozta Solt Pál.

Korábban:

A Legfőbb Ügyészség és a Legfelsőbb Bíróság elhatárolódik a bíráló nyilatkozattól 
(2001. december 19.)