Már találtak ügynököt a médiában

A tévék és rádiók vezető beosztású munkatársainak átvilágítása közben már találtak az átvilágító bírák olyat, akire nézve terhelő eredmény született, de egyiket sem kellett nyilvánosságra hozni, mert önként lemondtak tisztségeikről.

Az elektronikus média vezető személyiségeinek átvilágítása során eddig 44 személyre vonatkozóan találtak adatot az átvilágító bírák, egy-két olyan eset volt, amelyben elmarasztaló határozat született volna, de az érintettek inkább lemondtak tisztségükről - mondta el az MTI-nek Bründl Frigyes, az átvilágító bírák soros elnöke hétfőn.

A soros elnök elmondta, hogy a fennmaradó esetek vizsgálat még zajlik, hiszen körültekintő vizsgálatot kell folytatniuk minden egyes adott ügyben. Ennek szükségességét jól igazolja például az az
eset, amikor kiderült, hogy valakinek a nevét bár felvették a listára, már másnap azt jegyezték fel kartonjára, hogy "hírszerzési lehetősége megszűnt".

Mintegy 430 rádiót, illetve televíziót tartalmazott a lista, amely alapján vizsgálódtak, és ezek 480 vezetőjét - elnökét, alelnökét - vizsgálták meg, illetve mintegy 1.400 olyan munkatársat, akik a politikai közélet befolyásolására alkalmas posztokon dolgoznak. A soros elnök közölte azt is, hogy miután az elektronikus média területén a vizsgálódás szinte befejeződött, most erőteljesebben folytathatják az írott sajtó átvilágítását.

Azt nem tudta megbecsülni, hogy ez a folyamat mikorra zárulhat le, ugyanis ezen a területen sokkal nagyobb volumenű és bonyolultabb feladatot kell elvégezniük az átvilágító bíráknak. Eddig egy kilencezer főre kiterjedő listát állítottak fel - a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott adatok alapján - a törvény alapján esetleg érintett vezető újságírókról. Ezt 2.800-3.000 főre csökkentettek aszerint, hogy az adott vezető munkatársak hatással lehetnek-e a politikai közéletre.  - Ugyanis például egy horgász lap főszerkesztője értelemszerűen nem tartozik a vizsgálandó személyek közé - tette hozzá a soros elnök. A lista rövidült még attól is, hogy az eredeti adatok között számos már nem létező lap is szerepelt.

Bründl Frigyes elmondta azt is, hogy a jelenlegi adatbeszerzési szakasz végén tájékozódnak majd a főszerkesztőknél arról, hogy a lapnál érintett munkatársak milyen feladatot töltenek be. Az írott sajtóban a törvény hatálya alá esnek az országos, regionális, megyei és helyi közéleti lapok, amelyek alkalmasak a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális közélet formálására. A törvény megfogalmazása szerint a főszerkesztőket és helyetteseiket, a szerkesztőket, az olvasószerkesztőket, a rovatvezetőket és a főmunkatársakat világítják át, ha munkakörük alkalmas a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális közélet formálására.