Összehívják a külügyi bizottságot a román-magyar egyezség miatt

Élesen bírálta a román és a magyar miniszterelnök által aláírt egyetértési nyilatkozat az MSZP és az SZDSZ. Szent-Iványi István, a testület szabad demokrata elnöke összehívta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának rendkívüli ülését január 11-re. A szocialisták szerint több százezer magyar állampolgár munkahelye kerülhet veszélybe a nyilatkozat miatt. A megállapodás ugyanis lehetővé tenné, hogy román állampolgárok a jelenleginél lényegesen több lehetőséget kapjanak magyarországi munkavállalásra.

A két fő részből álló megállapodás a többi között rögzíti: a román állampolgárok - nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül - azonos feltételek mellett vállalhatnak munkát Magyarországon.

Rendkívüli, kibővített frakcióelnökségi ülést tartott csütörtökön az MSZP képviselőcsoportja. Az értekezleten egyetlen napirendi pont szerepelt: az a magyar és a román kormányfő által aláírt egyetértési nyilatkozat, amely kilátásba helyezi, hogy román állampolgárok - román és magyar nemzetiségűek egyaránt - az érvényes kétoldalú megállapodásoknál lényegesen több lehetőséget kapjanak magyarországi munkavállalásra. Ezzel több százezer magyar állampolgár munkahelye kerülhet veszélybe az MSZP szerint.

A szocialisták szerint minderről úgy döntött a kormány, hogy nem kérte ki sem a szociális partnerek, sem a parlamenti pártok véleményét, illetve nem tartotta szükségesnek az Országgyűlés döntését sem.

Az SZDSZ frakcióvezetője, a külügyi bizottság elnöke szintén bírálta az egyetértési nyilatkozatot, amely szerinte elllentétes a státustörvénnyel. Szent-Iványi István közölte: a külügyi bizottság ülésén a külügyminisztertől, a gazdasági minisztertől, valamint a szociális és családügyi minisztertől vár választ kérdéseire.

A szakszervezetek is tiltakoznak

Több szakszervezet csütörtökön közleményben tiltakozott a státustörvénnyel kapcsolatos magyar-román egyetértési nyilatkozat ellen, s kezdeményezik a Szakszervezetek Együttműködési Tanácsa és az Országos Munkaügyi Tanács összehívását. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint a megállapodás erősíti a feketemunka veszélyét és leértékeli a régióban dolgozók munkáját. A szakszervezetek szerint a megállapodás a bérek uniós felzárkóztatását is hátráltatja. Az MSZOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a Romániából érkező, kollektív szerződés nélkül is foglalkoztatható munkaerő éppen a határvidéken, a legkedvezőtlenebb munkanélküliségi mutatókkal bíró területekre - így a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Hajdú-Bihar és a Békés megyékben élőkre - hat majd.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azzal érvelt a szerződés mellett, hogy a vállalkozók, munkaadók döntik el, hány román állampolgár kaphat munkát az országban.

Több szakszervezet csütörtökön közleményben tiltakozott a státustörvénnyel kapcsolatos magyar-román egyetértési nyilatkozat ellen, s kezdeményezik a Szakszervezetek Együttműködési Tanácsa és az Országos Munkaügyi Tanács összehívását.

Korábban:

Aláírták a magyar-román egyetértési nyilatkozatot