Január elsejével felmenti tisztségéből a VI-VII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjét az országos rendőrfőkapitány - értesült a Népszava. Információik szerint Béres Lászlóval tegnap közölte Orbán Péter - a budapesti rendőrfőkapitány jelenlétében -, hogy jövő év elejétől beosztásából - törvény adta jogával élve - indoklás nélkül felmenti. A lap úgy tudja, hogy az érintett tudomásul vette a döntést, de miután nem tud vele azonosulni, jogorvoslatot kezdeményez.

Bár a jogszabály egyeztetést ír elő, az érintett szakszervezet is csupán szóbeli tájékoztatást kapott az országos rendőrfőkapitány szándékáról. Ezzel kapcsolatban Fábián Ágota, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára elmondta: telefonon közölte vele Orbán Péter, hogy szakmai eredménytelensége miatt kénytelen felmenteni kapitányi tisztségéből Béres Lászlót. A döntést nem indokolta meg, bár a szakszervezeti vezető már akkor közölte vele, hogy nem ért egyet a szándékkal. Álláspontja szerint ez jogilag és emberileg egyaránt aggályos.

A felmentésnek nincs szakmai indoka, annak ellenére, hogy a VI-VII. kerületi rendőrkapitányságon az utóbbi időben megnövekedtek az ellenőrzések. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ezek milyen eredménnyel zárultak. Abban az estben viszont, ha ezek valamilyen szakmai mulasztást tártak volna fel, a szakszervezet álláspontja szerint mindenképpen közölni kellett volna az érintettel is. Az érdekképviseleti szerv azonban nem tud arról, hogy Béres László munkájával összefüggésben megfogalmazódott volna bármilyen kritika. Béres László ráadásul a Független Rendőrszakszervezet vezetői tagozatának titkára is egyben. A szakszervezeti tisztségviselőkkel szemben pedig még nagyobb az elvárás éppen azért, hogy szakmailag támadhatatlanok legyenek. Béres László - az érdekképviselet szerint - szakmailag támadhatatlan. Fábián Ágota elmondta, ha az Országos Rendőrfőkapitány az előírt egyeztetés nélkül menti fel a kerületi kapitányt, munkaügyi pert indítanak. Már csak azért is, mert szakszervezeti vezetőről lévén szó, ez a több szempontból is aggályos döntés a többi vezető megfélemlítésére is szolgálhat.