A kisgazdák kiszűrik az árulókat

A kisgazdák a választások előtt szerződést kötnek jelöltjeikkel. A megállapodás szövege titkos, de az a lényege, hogy ne fordulhasson elő a következő ciklusban, hogy a párt képviselői szembe fordulnak a pártvezetéssel.

Gyimóthy Géza, az FKGP alelnöke szombaton bejelentette, a párt képviselőjelöltjeivel szerződést kötnek a választások előtt. Gyimóthy nem akarta elárulni, hogy mi áll a szerződésben. Csupán annyit mondott, hogy a megállapodás célja, hogy politikai prostituáltak és janicsárok ne kerülhessenek a kisgazda frakcióba. Az elmúlt ciklusban a kisgazda frakció nagyobbik része szembefordult Torgyán József pártelnökkel. Az ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében van szüksége a kisgazdáknak a szerződésekre.

Gyimóthy okulva az előző választás tapasztalataiból, azt is kizártnak tartotta, hogy a kisgazdák számukra kedvezőtlen választási megállapodást kössenek. "Nem lesz több kamikáze-akció, a Független Kisgazdapárt nem vállal többé öncsonkító szerepet, országgyűlésiképviselő-jelöltjeinek visszaléptetéséről csak a kölcsönösség alapján, a választások első fordulóját követően dönt." 1998-ban több mint 80 választókörzetben lépetek vissza a kisgazdák jelöltjei a Fidesz javára.

A 176 egyéni választókörzetből 173 helyen már kiválasztották az FKGP jelöltjeit.