Nincs megegyezés a BM-ben a bérekről

Nem sikerült megegyezniük a Belügyminisztérium vezetőjének és az ott dolgozók szakszervezeteinek a jövő évi béremelés mértékéről. Az érdekképviseletek követelése és a belügyminiszter ajánlata között 5 százalékos eltérés van.

Sikertelenül zárult a Belügyminisztériumban az Érdekegyeztető Tanács ülése szombaton. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) és a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tájékoztatása szerint a belügyminiszter a közalkalmazottak és a munkavállalók részére 12-ről 15 százalékra emelte a béremelési ajánlatát. Ezt a BRDSZ, valamint az FRSZ jelenlévő képviselői testületi felhatalmazás hiánya miatt nem fogadhatták el.

Szerintük a belügyi közalkalmazottak és munkavállalók jelenlegi jövedelmi helyzete messze elmarad a közigazgatás más területein foglalkoztatottakétól. Ráadásul az érintettek több mint 60 százaléka január 1-től a minimálbért kapja havi fizetésül.

A két, az érintett közalkalmazottak és munkavállalók többségét képviselő szakszervezet fenntartja eredeti követelését. E szerint 20 százalékos vagy január 1-jétől 16 százalékos, és július 1-jétől további 3-4 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak.

Megegyezés hiányában a belügyminiszter egy személyben dönt a jövő évi béremelés mértékéről.